Governance Kennisbank

Onze Governance Kennisbank is de eerste sectoroverschrijdende kennisbank voor commissarissen, toezichthouders, bestuurders, ondernemingsraden en hun adviseurs, en biedt u online toegang tot actuele en relevante onderwerpen op het gebied van governance. Lees verder

Zoekterm

Governance Update

Governance Update

 

Governance Update is de digitale nieuwsbrief van Nationaal Register. Deze nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar en gaat in op actuele ontwikkelingen op het gebied van het interne toezicht, risicomanagement, governance en gerelateerde onderwerpen. 

Governance Radar
Een-tweetjes, voorgekookte benoemingen en parkeerplaatsgesprekken: het opvolgingsproces brengt veel dynamiek met zich mee en is volledig ondoorzichtig voor de buitenwereld. Tijd voor meer transparantie over een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van de raad van commissarissen.
(Nood)opvolging
Hoe moeten commissarissen handelen bij lastige opvolgingssituaties en ontstentenis van de zittende directeur? Blijf onafhankelijk, houd de rug recht en wees vooral rolvast, aldus Jan Willem Eyssen, vennoot van Custom Management Interim Directeuren.
Best Practice
De directeur-grootaandeelhouder van een producent van complexe industriële systemen bereidt zijn opvolging via een management buy-in goed voor en neemt daarna zelf plaats in de raad van commissarissen.
Governance Radar
Wolters Kluwer-ceo Nancy McKinstry is de langstzittende ceo in Nederland (en ook een van de best verdienende). Wat is haar houdbaarheidsdatum en die van andere ceo’s?
Family governance
Succesvolle opvolging binnen familiebedrijven kenmerkt zich door een goede balans tussen continuïteit en familieharmonie, concludeert Bert Lippens, Executive Director Ernst & Young Transaction Advisory Services, op basis van nieuw onderzoek. ‘Mijn familiebedrijf is groter dan ikzelf ben.’
Succession planning
Opvolgingsplanning is nog vaak een ondergeschoven kindje voor commissarissen. Paula Kager van PwC trekt de lessen uit wereldwijd onderzoek van Strategy&: delegeer opvolging van de ceo niet aan HR, zorg voor een goedgevulde pijplijn en kijk verder dan het hoofdkantoor.
Boardroomdynamiek
RvC zou bij vertrek topbestuurders exitgesprek moeten voeren
Governance Radar

Een vechtcultuur bij KPN, een vertrekkende kroonprins bij Philips: welke lessen kunnen commissarissen hieruit trekken voor het voorkomen van een koningsdrama bij de opvolging van een CEO? En hoe bereidt de CEO van de BV Oranje haar opvolging voor?

Family Governance

Oprichters van familiebedrijven moeten tijdig beginnen met hun opvolging. Alleen dan kunnen hun opvolgers zich evenwichtig ontwikkelen en het bedrijf naar een volgende fase brengen, aldus Reinout van Kalleveen, verantwoordelijk voor de executive coachingspraktijk van GITP.

Public Governance

‘Ik ga wettelijk regelen dat ik een externe toezichthouder aan kan stellen bij een raad van commissarissen.

Pagina's

Kennispartners

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief