On Board

Toezichthouders in het nieuws

Ziekenhuisbestuurders houden zich niet aan declaratie-afspraken

Ziekenhuisbestuurders houden zich al jaren niet aan afspraken over het openbaar maken van onkosten. In 2017 spraken alle ziekenhuizen af dat ze jaarlijks inzicht geven in declaraties. Ook zouden ze hun onkostenbeleid openbaar maken. Maar uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat 90 procent van de ziekenhuizen dit niet doet. Toezichthouders grijpen niet in.

De afspraken over declaraties kwamen tot stand nadat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in 2015 ziekenhuizen aanspoorde tot meer transparantie over het uitgeven van publiek geld. Aanleiding was het declaratiegedrag van bestuurders van academische ziekenhuizen, waar RTL Nieuws onderzoek naar deed. Er kwam geen wettelijke plicht, maar de minister vertrouwde op zelfregulering via de 'Governancecode Zorg'. Die is van kracht sinds 2017, maar ziekenhuizen leven die in de praktijk amper na. Alleen het Radboudumc, Zuyderland, Martini, Bravis, Haga, Elkerliek en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis voldoen volledig aan de afspraken.

In een aantal ziekenhuizen beoordelen leden van de raad van bestuur elkaars declaraties. 51 van de 74 ziekenhuizen hebben helemaal geen beleid of hebben dat niet openbaar gemaakt, tegen de afspraken in. Van de afspraak dat de declaraties zelf ook openbaar worden gemaakt, is ook weinig terechtgekomen: 60 van de 74 ziekenhuizen hebben zich er niet aan gehouden.

"Volstrekt onacceptabel", zegt demissionair minister Conny Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Het is publiek geld en daar moeten ze ook gewoon verantwoording over afleggen." Ze zegt met de ziekenhuizen in gesprek te gaan. Helder houdt vast aan zelfregulering. Een wettelijke plicht komt er vooralsnog niet. "Wij nemen dit heel serieus en betreuren het", laat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen weten. "Wij gaan de ziekenhuisbestuurders en toezichthouders oproepen, waar toepasselijk, deze afspraak op de kortst mogelijke termijn alsnog na te komen."

Opvallend is dat meerdere ziekenhuisbestuurders, die zelf niet voldoen aan de afspraken, tegelijkertijd toezichthouder zijn bij andere ziekenhuizen. Daar moeten ze de naleving van diezelfde afspraken controleren. "Als een bestuurder door de raad van toezicht niet gevraagd wordt openheid van zaken te geven, dan zal je dat als toezichthouder waarschijnlijk ook niet doen", zegt universitair docent bestuurskunde in de zorg Eduard Schmidt. "Dan is het juist aan de andere toezichthouders om iemand daar op aan te spreken."

(Bron: NOS)

‘Huisjes kapot maken’

In het AD een artikel over de angstcultuur bij WNL. De reactie van de raad van toezicht van de omroep, op het beschreven wangedrag van omroepbaas Bert Huisjes, zorgde voor verontwaardiging.

Volgens lid van de raad van toezicht Fons van Westerloo komt de kritiek in het AD-artikel vooral van 'teleurgestelde oud-presentatoren en oud-medewerkers, die erop uit zijn om Huisjes kapot te maken'. Van Westerloo is inmiddels 12 jaar toezichthouder bij WNL.

'Spijtig, zeker in deze tijden'

Jurist Marjan Olfers noemt de reactie van de raad van toezicht 'spijtig, zeker in deze tijden'. ‘We weten dat melders in de regel niet zomaar melden. Van een raad van toezicht verwacht je dan eigenlijk dat die zegt: “we horen jullie, we zien jullie, we nemen het serieus.” Je verwacht dat een toezichthouder belooft dat er een serieus onderzoek komt. Daar heeft zowel de melder recht op als degene die beschuldigd wordt. …  Olfers: ‘Het is funest als zo'n kwestie in een reactie wordt gebagatelliseerd en weggewuifd. Al helemaal als een melder wordt aangewezen als schuldige. En dat is eigenlijk wat de raad van toezicht op dit moment doet.’

(Bron: 1Vandaag)

‘Balen van eigen persbericht’

WNL-medewerkers hebben in een spoedbijeenkomst hun boosheid geuit over de raad van toezicht (rvt) van de omroep. De toezichthouders schoven in een statement de losgebarsten kritiek op omroepdirecteur Bert Huisjes terzijde. Rvt-voorzitter Loek Hermans bood ter plekke zijn excuses aan en kwam donderdagavond met een nieuwe verklaring.

In de bijeenkomst ging Hermans door het stof. Ook zei hij afstand te doen van de uitspraken van zijn rvt-collega Fons van Westerloo. Hermans en zijn twee rvtcollega’s, die formeel als enigen de macht hebben om Huisjes weg te sturen, willen dat bureau Ipsos nu aan de slag gaat met een tevredenheidsonderzoek onder alle medewerkers van WNL. Daarnaast wordt een tweede (of adjunct) hoofdredacteur benoemd. De redactieraad van WNL zou bij de aanstelling van deze persoon worden betrokken. Een deel van de kritiek op Huisjes is dat jarenlang een dubbele pet droeg: die van omroepdirecteur én hoofdredacteur. Hij zou volgens (oud)-medewerkers van WNL die deze site sprak een ‘alleenheerser’ zijn die nauwelijks tegenspraak dulde in journalistieke discussies.

In een nieuwe verklaring liet rvt-voorzitter Loek Hermans donderdagavond weten ‘te balen’ van de eerdere reacties op het AD-artikel over de kritiek op Bert Huisjes. ‘Gedrag waarover geschreven wordt is onacceptabel. Onze verklaring van de rvt gisteren en uitspraken van rvt-leden in de krant, hebben de indruk gewekt dat we dat anders zien. Daar baal ik ontzettend van en daarom zeg ik nu heel duidelijk: in onze organisatie moet iedereen zich veilig voelen’, aldus Hermans. ‘Gedrag dat daar iets aan af doet, is niet acceptabel. Hard werken is niet erg, soms gebeurt dat ook onder druk. Maar dat is nooit een excuus voor verkeerd gedrag. We blijven altijd normaal en fatsoenlijk doen tegen elkaar. Die norm stel ik.’

(Bron: AD)

‘Geen effectief bestuur en toezicht’

De NPO en regeringscommissaris Mariëtte Hamer veroordelen de reactie van de raad van toezicht van omroep WNL op de verhalen van (oud-)werknemers over het gedrag van hoofdredacteur Bert Huisjes. Frederieke Leeflang, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, is daarom ‘het gesprek aangegaan’ met de omroep en de raad van toezicht. Bovendien verwijt de NPO die toezichthouders ‘geen effectief bestuur en toezicht’.

Ook Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, is ‘zeer verbaasd’ over de reactie van de rvt. ‘De raad van toezicht lijkt helemaal niets te hebben geleerd van het rapport van de commissie-Van Rijn’, zegt ze. De aanpak van wangedrag ‘begint met het serieus nemen van de meldingen’, zei Hamer donderdag in het NOS Radio 1 Journaal. ‘Dat is in het geval van WNL niet gebeurd. Het doet me denken aan de militair die, terwijl de bommen om hem afgaan, tegen zijn troepen zegt dat er niets aan de hand is.’

(Bron: Parool)

‘Welk probleem wordt met het rvt-model opgelost?’

Het bestuursmodel van NOC*NSF staat ter discussie. Het huidige bestuur onder leiding van Anneke van Zanen-Nieberg vraagt zich af of de koepel niet moet overstappen van een bestuur bestaande uit vrijwilligers op een raad van toezicht, die bestaat uit professionele bestuurders c.q. toezichthouders.

Bestuurslid Rinda den Besten is bezig dat idee nader uit te werken. Het rvt-model is de laatste jaren in tal van sectoren in zwang geraakt, ook in de sport. Na de amateursectie van de KNVB, schaatsbond KNSB en wandelbond KWbN stapte afgelopen zomer ook de wielerunie over op een raad van toezicht. Aanleiding voor Sport & Strategie om een schriftelijk debat over dit onderwerp te organiseren, en wel via de stelling: ‘Het rvt-model moet wel/niet als leidraad gelden voor het besturen van NOC*NSF.’

(Bron: Sport & Strategie)

Bal ligt alsnog bij de afgewezen redder van Vitesse

Vitesse is in zwaar weer beland, nu het Amerikaanse investeringsbedrijf Common Group de Arnhemse voetbalclub niet mag overnemen van de KNVB. De club is afhankelijk van Coley Parry, die al was gepresenteerd als nieuwe eigenaar, om een faillissement te vermijden.

Jan Snellenburg: ‘Het is een rotzooi bij ons. De directeur (Peter Rovers, red.) is opgestapt. Niemand kan beslissingen nemen, omdat er geen bestuurder is. We hebben alleen een commissaris, voor de rest niks.’ Daarmee doelt Snellenburg op accountant Peter van Bussel. Jan Snellenburg gaat er ook niet op wachten. Deze 85-jarige Arnhemmer vergaarde een fortuin als uitvinder van de petfles. Hij stak de club al vaker de helpende hand toe, maar wil dat niet in zijn eentje doen. ‘Ik heb Vitesse al drie keer financieel uit het moeras getrokken. Dat heeft me te veel geld gekost. Om dat nou nog een keer te doen...’

(Bron: FD)