Governance Kennisbank

Onze Governance Kennisbank is de eerste sectoroverschrijdende kennisbank voor commissarissen, toezichthouders, bestuurders, ondernemingsraden en hun adviseurs, en biedt u online toegang tot actuele en relevante onderwerpen op het gebied van governance. Lees verder

Zoekterm

Governance Update

Governance Update

 

Governance Update is de digitale nieuwsbrief van Nationaal Register. Deze nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar en gaat in op actuele ontwikkelingen op het gebied van het interne toezicht, risicomanagement, governance en gerelateerde onderwerpen. 

Boeken
De bundel Goede raad voor commissarissen is een inhoudelijk rijk boek, modern verwoord met veel toegevoegde waarde en praktijkadviezen voor toezichthouders en bestuurders, aldus recensent Jacques Gerards van Bureau Bestuurlijk Advies.
Professionalisering
Het Register Certified Board Member toetst commissarissen en toezichthouders die bereid zijn tot zelfreflectie en tot investeren in hun persoonlijke ontwikkeling. NCD-directeur Gerard van Vliet en Roos van Erp van het Register over nut en noodzaak van certificering.
Governance Radar
Kan een toelatingsexamen voor commissarissen falend toezicht voorkomen? Nee, maar het verhogen van de drempel voor toetreding tot de functie kan het toezicht wel helpen verbeteren.
Governance Radar
Bedrijven kunnen certificering inzetten tegen vijandige overnames, bij commissarissen fungeert het certificeren van de toezichthouder als beschermingswal voor kritiek uit de samenleving. Een white knight lijkt in beide gevallen misschien echter nog wel het effectiefst.
Congresverslag
Verbinding met stakeholder en samenleving, strategisch partnerschap en oog voor de kwaliteit van het onderwijs: het intern toezicht in het onderwijs is sterk in ontwikkeling, zo bleek tijdens het congres van het Nationaal Register rondom de uitreiking van de Toolkit Toezicht Onderwijs.
Spelregels voor onafhankelijk onderzoek
Sinds affaires zoals die van de Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel staat de integriteit van wetenschappelijk onderzoek hoog op de maatschappelijke agenda. Maar hoe onafhankelijk is onafhankelijk vragen Hans Hoek en Ria van den Dungen-Schröder van C3 adviseurs zich af. Ze geven een aantal voorzetten voor het ontwikkelen van een gedragscode voor onafhankelijk onderzoek naar mogelijke bestuurlijke missers.
Column

De toenemende complexiteit betekent niet alleen een verzwaring van de bestuursfunctie, maar ook van de functie van interne toezichthouder. Kun je zo veel van de toezichthouder verwachten? Ja, zegt Hildegard Pelzer van Governance Support. Toezichthouders moeten niet klagen, maar doen.

Professionalisering

De misstanden in de semipublieke sector laten zien dat het toezicht vaak drastisch tekortschiet. Toezichthouders moeten krachtiger en deskundiger durven optreden, volgens Rienk Goodijk, onder meer hoogleraar aan TiasNimbas Business School.

Boekbespreking

Nieuw in Governance Update: de boekbespreking. Dit keer bespreekt Jacques Gerards het boek Goed toezichthouderschap, dilemma’s in de praktijk van commissarissen en andere toezichthouders van Gert-Jan van der Vossen.

Kennispartners

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief