Hunter of fox?

Fusies en overnames
Boardroom Breakfast Deloitte

De geschiedenis van een organisatie is een goede gids bij fusies en overnames, maar niet de enige leidraad. Wijze woorden van Peter Bakker (WBCSD) tijdens een Boardroom Breakfast van Deloitte.

Boardroom Breakfast is onderdeel van het CFO Program en Supervisory Board Program van Deloitte Nederland (www.deloitte.nl/AtB). Het laatste ontbijt stond in het thema van fusies en overnames (M&A) en Peter Bakker (ex TNT) en momenteel president World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) was één van de sprekers. Bakker had een aantal indringende boodschappen aan de ontbijttafel. Zo stelde hij dat er een wezenlijk verschil is tussen de ‘hunter en de fox’. Jagen of gejaagd worden. ‘Veel alfa-mannen zijn gewend om vooral te jagen. Ze kunnen zich niet voorstellen dat er op hen gejaagd wordt.’ Het bracht hem onder meer tot de volgende conclusie: ‘Er zijn maar weinig bedrijven, als ze er al zijn, die een strategie hebben waarin ze zich realiseren dat er op hen wordt gejaagd.’ Ook wees Bakker op het feit dat oneindige groei niet bestaat en dat uitgaan van Discounted Cash Flow-modellen bij M&A trajecten totaal ineffectief is. ‘Leiderschap is veel belangrijker dan DCF-modellen.’ Als president van de WBCSD wees hij als vanzelf ook nog op het belang van ‘global warming’ en de rol van toezicht daarin. Ook stelde Bakker dat toezicht vaak onvoldoende betrokken is bij de integratie van fusies en overnames.

Conclusies

Het bracht Bakker uiteindelijk tot een aantal conclusies. ‘Ik denk dat er geen enkele board helemaal klaar is voor toekomstige governance. De toekomst komt zo snel op ons af en de veranderingen in de DCF gaan zo snel, dat toezicht zich ervan bewust moet zijn dat ze bovenop nieuwe trends en risico’s zitten. Geschiedenis is een goede leidraad, maar mag niet de enige zijn.’ Als Bakker naar M&A-trajecten kijkt, ziet hij drie belangrijke aandachtspunten voor toezicht.

1. Kijk goed naar hoe een ‘chairman’ en een CEO met elkaar omgaan, zeker als de druk van een deal groter wordt.

2. Het volgen van de integratie van een fusie of overname is veel belangrijker dan de DCF. Wie gaat de kar trekken bijvoorbeeld en wat zijn de doelen.

3. Vertrouw niet te veel op externe adviseurs en investment bankiers. Toezichthouders moeten hun eigen mening vormen. Lees het complete verhaal van Peter Bakker hier.

Auteur(s)
Redactie
Dit artikel is gepubliceerd in
GU2017jun

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief