Governance Kennisbank

Onze Governance Kennisbank is de eerste sectoroverschrijdende kennisbank voor commissarissen, toezichthouders, bestuurders, ondernemingsraden en hun adviseurs, en biedt u online toegang tot actuele en relevante onderwerpen op het gebied van governance. Lees verder

Congresverslag
Bestuurders en commissarissen moeten meer aandacht besteden aan sociale aspecten en de samenleving, aldus de Human Capital Board. Dat vraagt om meer ervaring met personele en maatschappelijke thema’s in de ondernemingstop. Om dat te bereiken moet de Corporate Governance Code worden aangepast. Intrinsieke motivatie moet afvinkgedrag voorkomen, zo bleek tijdens de bijeenkomst rond de uitreiking van het maatschappelijk manifest. ‘Het mag niet bij mooie woorden blijven.’    
Human resources
Hoe weten commissarissen en toezichthouders of bestuurders nog voldoende zijn toegerust voor hun taken in een snel veranderende wereld? Een periodieke toetsing op competenties en gedrag biedt input voor een zo divers mogelijk samengesteld bestuur en een verbetering van de kwaliteit en effectiviteit, stellen Bert Kempen en Evelien Vlastuin, respectievelijk director en senior manager van KPMG Advisory.
Gastcolumn
Aandeelhouders en klanten zijn slechts passanten, terwijl trouwe medewerkers goud waard zijn voor de onderneming. Frank van den Heuvel pleit dan ook voor een revival van het medewerkersbelang en een scherpe bewaking daarvan door commissarissen.
HRM

Op dit moment zitten financiële dienstverleners in het centrum van een perfecte storm. Ze worden geconfronteerd met talloze problemen. Wat is voor hen cruciaal? In elk geval: het binden, ontwikkelen, belonen en behouden van de juiste medewerkers. Een thema dat thuishoort op de agenda van de RvC, betoogt Paula Kager van PwC.

Toolkit Toezicht Zorg
  • Is het  profiel van  de raad van commissarissen/raad van toezicht (RvC/RvT) up-to-date, aangepast aan de meest recente ontwikkelingen en behoeften aan kennis, ervaring en vaardigheden?
Toolkit Toezicht Zorg

Voor een goed zicht  op het  functioneren van  de bestuurder is het noodzakelijk om  doelstellingen te bepalen waaraan getoetst en waarop beoordeeld kan worden.

Human Resource Management

Steeds meer organisaties gooien hun traditionele performance-managementsysteem overboord. Een groeiend aantal organisaties werkt met nieuwe, innovatieve systemen. Is er een stille revolutie gaande of is het oude wijn in nieuwe zakken? En wat is de relevantie voor commissarissen? Paula Kager beschouwt aan de hand van een nieuw PwC-rapport.

Human Capital

Als commissaris hoef je niet tot in detail op de hoogte te zijn van hetgeen er in een bedrijf gebeurt. Je moet wel nieuwsgierig zijn en antennes hebben om te signaleren dat iets niet goed gaat, stelt Ben Noteboom, oud-topman van Randstad en commissaris bij Ahold, tijdens een interview met Paula Kager van PwC. ‘Als vacatures steeds door mensen van buitenaf worden opgevuld, klopt er iets niet met je talentontwikkeling.’

Goed gebruik van HR data leidt tot betere managementbeslissingen

Personeelskosten vormen doorgaans de grootste kostenpost voor bedrijven. Nauwkeurige analyse van het effect van HR-investeringen maakt organisaties efficiënter en opent deuren naar nieuwe strategic wins. Has Nijssen, HR Advies BDO Consultants over hoe je met HR de key drivers voor bedrijfsprestaties vaststelt, beter (be)stuurt en beoordeelt en concurrenten op afstand zet.

Kennispartners

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief