Governance Kennisbank

Onze Governance Kennisbank is de eerste sectoroverschrijdende kennisbank voor commissarissen, toezichthouders, bestuurders, ondernemingsraden en hun adviseurs, en biedt u online toegang tot actuele en relevante onderwerpen op het gebied van governance. Lees verder

Best practice
Bij een bedrijf in crisis kan een voorzitter of lid van de raad van commissarissen tijdelijk de leiding op zich nemen. De rol van gedelegeerd commissaris brengt echter ook een aantal mogelijke problemen met zich mee. Bert Venema, vennoot van Custom Management Interim Directeuren, waarschuwt voor de valkuilen aan de hand van een casus uit zijn praktijk.  
Governance
Commissarissen van multinationals accepteren vaak toezichtfuncties bij (buitenlandse) dochterondernemingen zonder zich te verdiepen in de lokale governancesituatie en het mandaat van de bewuste rvc of board. Wees je bewust van je specifieke verantwoordelijkheden alvorens interne commissariaten bij (landen)vestigingen te accepteren, adviseert Harald de Graaf, vennoot van Custom Management Interim Directeuren.
De portefeuille van…

Naam, hoofdfunctie:

Riet Nelisse, directeur Martin Frank International BV

Nieuwe toezichtfunctie:

Commissaris bij Accon Avm

De portefeuille van…
Waarom heeft men u benaderd als/benoemd tot commissaris: welke toevoegde waarde kunt u bieden? ‘Ik ben benaderd om mijn brede ervaring en kennis op de gebieden ICT, informatiemanagement en HR, mijn bestuurlijke ervaring en mijn ervaring op het gebied van verandermanagement.’
Boekbespreking
Wat motiveert toezichthouders in de semipublieke sector? Recensent Jacques Gerards van Bureau Bestuurlijk Advies bespreekt dit keer de masterscriptie van Jules de Kort over dit onderwerp. Conclusie: toezichthouders zoeken spanning en uitdaging, maar krijgen regels en routine.

Het Nationaal Register Commissarissen en Toezichthouders is toe aan het tweede lustrum. Wat is er in tien jaar bereikt? Directeur Olaf Smits van Waesberghe blikt terug en kijkt vooruit.

Best Practice

Als bestuurder ben ik (56) recentelijk gevraagd om zitting te nemen in een raad van commissarissen van een onderneming met een stevige omzet (250 miljoen euro). Ik twijfel echter of ik het verzoek moet aanvaarden, maar het is wel een pracht van een persoonlijke kans. Wat is wijsheid?

Column

‘Steven Ten Have had naast alle studies en opleidingen die hij gevolgd heeft en de respectabele functies die hij vervuld heeft, beter ook in de dierentuin zijn ogen goed de kost kunnen geven, alvorens hij zich met een testosterongestuurde business als de topsport ging bemoeien.’ Dat raden Ron Ste

Best Practice

‘Ik ben net gestopt als CEO van een middelgroot bedrijf, heb net een commissariaat aanvaard en heb nog een aanvraag liggen voor een toezichtfunctie.

Good Governance

De gedragsregel voor de deskundigheid van commissarissen luidt als volgt: Voordat een commissaris zijn benoeming aanvaardt, moet hij zich ervan vergewissen dat hij over de benodigde kennis en ervaring beschikt en in staat zal zijn naar behoren toezicht te houden.

Pagina's

Kennispartners

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief