Governance Kennisbank

Onze Governance Kennisbank is de eerste sectoroverschrijdende kennisbank voor commissarissen, toezichthouders, bestuurders, ondernemingsraden en hun adviseurs, en biedt u online toegang tot actuele en relevante onderwerpen op het gebied van governance. Lees verder

Zoekterm

Thema

Publicatie

Governance Update

Governance Update

 

Governance Update is de digitale nieuwsbrief van Nationaal Register. Deze nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar en gaat in op actuele ontwikkelingen op het gebied van het interne toezicht, risicomanagement, governance en gerelateerde onderwerpen. 

Financiële sector
Het is een onderwerp dat de financiële wereld momenteel sterk in zijn greep houdt: de IBOR-transitie. De verandering van rentebenchmarks per 1 januari 2022 brengt veel aanpassingen met zich mee. Eva Dieben, partner Financial Services bij BDO Legal, legt uit wat er allemaal verandert, wat banken en overige financiële instellingen moeten doen om zich hierop voor te bereiden en welke rol een commissaris hierbij kan spelen.
Finance
Raden van commissarissen hebben te weinig aandacht voor de financiering en juridische eigendomsverhoudingen van de onderneming. Zeker in familiebedrijven kan dat problemen geven bij opvolgingsvraagstukken en verkoop van de onderneming, waarschuwt Herman Hovestad, vennoot van Custom Management Interim Directeuren.
Corporate finance
Banken trekken zich terug, kapitaalmarkten floreren. Het speelveld van de ondernemingsfinanciering is meer dan ooit in beweging. Luc Augustijn en Roel van der Sar van BDO schetsen de opvallendste trends en ontwikkelingen op het gebied van ondernemingsfinanciering voor commissarissen. Inclusief: de financiële menukaart.
Boekbespreking
Jacques Gerards van Best Advies heeft het boek The Maze of Banking, History, Theory, Crisis van Gary B. Gordon gelezen en kan maar tot één conclusie komen. Een fundamentele herziening van de bankwereld is nog niet op gang gekomen en een nieuwe crisis lijkt slechts een kwestie van tijd.
Column
Versterking van de wankele checks and balances en de interne controle moeten de zwaar beschadigde reputatie van de Rabobank herstellen na het Libor-schandaal, aldus NCD-voorzitter Ron Steenkuijl.

Kennispartners

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief