Governance Kennisbank

Onze Governance Kennisbank is de eerste sectoroverschrijdende kennisbank voor commissarissen, toezichthouders, bestuurders, ondernemingsraden en hun adviseurs, en biedt u online toegang tot actuele en relevante onderwerpen op het gebied van governance. Lees verder

Zoekterm

Governance Update

Governance Update

 

Governance Update is de digitale nieuwsbrief van Nationaal Register. Deze nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar en gaat in op actuele ontwikkelingen op het gebied van het interne toezicht, risicomanagement, governance en gerelateerde onderwerpen. 

Governancestructuur

Verrassend: het one-tier bestuursmodel is kansrijk in maatschapachtige organisaties, aldus senior adviseur Marcel Wanrooy van GITP.

Best Practice

Elke maand buigt een panel van governancespecialisten en ervaringsdeskundigen zich over een vraag, dilemma of minicasus van Governance-Update lezers op het gebied van toezicht houden.

Governance Radar

De Eerste Kamer beslist deze zomer over een wet die het one-tier systeem in Nederland mogelijk moet maken. Misschien zouden de Kamers er goed aan doen om het politieke systeem zelf ook eens langs de one-two-three-tier meetlat te leggen.

Bestuursmodel

In juni van dit jaar wordt het voorstel tot Wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van regels over bestuur en toezicht in naamloze en besloten vennootschappen waarschijnlijk door de Eerste Kamer goedgekeurd.

Family Governance

Ron Steenkuijl, voorzitter NCD, ziet bij familiebedrijven een aanzienlijke bereidheid om te switchen van een two-tier naar een one-tier model. Hij reageert daarmee op onderzoek van KPMG dat stelt dat ‘slechts’ vier procent de nieuwe wettelijke mogelijkheid omarmt.

Column

De Wet Bestuur en Toezicht is sinds 1 januari van kracht. Nu is ook een one-tier-model mogelijk.

Boekbespreking

Society, de vereniging van Corporate Secretaries and Governance Professionals in de Verenigde Staten, doet samen met Deloitte jaarlijks onderzoek naar de praktijk van boards in het Amerikaanse bedrijfsleven.

Governance Radar

De politiek mag niet dezelfde hoge eisen stellen aan vrijwillige bestuurders als aan betaalde professionals. Net als op het voetbalveld, moet er in het maatschappelijke middenveld sprake zijn van fair play.

Toezichtstructuur

Ondernemingen die hun two-tier structuur willen omzetten naar een one-tier board moeten hun statuten wijzigen en ervoor zorgen dat de best practice-bepalingen uit de corporategovernancecode ook van toepassing zijn op hun niet-uitvoerende bestuurders.

De kredietcrisis doet de roep om de one-tier board toenemen. Het eenlaags bestuursmodel zou leiden tot intensiever toezicht en een directer verantwoordelijkheid van commissarissen voor falend beleid.

Pagina's

Kennispartners

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief