Governance Kennisbank

Onze Governance Kennisbank is de eerste sectoroverschrijdende kennisbank voor commissarissen, toezichthouders, bestuurders, ondernemingsraden en hun adviseurs, en biedt u online toegang tot actuele en relevante onderwerpen op het gebied van governance. Lees verder

Dubbelinterview
‘Wat ik echt heel mooi vind, is dat mijn raad van toezicht inmiddels de vraag heeft gesteld hoe zij kunnen aansluiten bij onze werkwijze 'eerst geloven en dan zien' in plaats van 'eerst zien en dan geloven', ondanks dat zij een controlefunctie hebben.’ Zorgbestuurder Fenna Eefting in gesprek met hoogleraar Wim Huisman, onder leiding van Martin Buitenhuis, senior manager EY Board & Governance. Over de terreur van regels, risico mijden, vertrouwen en verantwoordelijkheid.   
Behavioral governance
De geschiktheidstoets voor het tweede echelon van financiële organisaties kan worden ingezet voor een beheerste bedrijfsvoering en het sturen op gewenst gedrag. Wendy Silvertant, consultant Risk Advisory Services bij BDO, ontwikkelde daarvoor een helder stappenplan.
Toolkit Toezicht Zorg

Om te voorkomen dat  risico’s problemen worden, is het  goed bewust te zijn van  de volgende early warning signalen:

Ethiek

Vastgoed en ethiek: het lijkt een moeizaam huwelijk, wanneer we de kranten erop naslaan en het ene schandaal na het andere voorgeschoteld krijgen. Een willekeurige greep uit de krantenkoppen: ‘Sjoemelen was normaal’, ‘Strengere regels integriteit’, ‘Ontslagen na fraude milieupark’ en ‘Geen corruptie, wel veel mis’. Het leidde zelfs tot diverse bestsellers en uitverkochte theaterzalen voor de voorstelling De Verleiders, gebaseerd op het boek De Vastgoedfraude van Vasco van der Boom en Gerben van der Marel.

Toezichtdynamica: balanceren tussen vertrouwen en afstand
Marc van Ooijen schoof voor zijn promotiestudie een jaar lang aan bij vergaderingen tussen raad van toezicht en raad van bestuur van drie zorginstellingen. Het leverde het proefschrift 'Toezichtdynamica, een exploratief kwalitatief onderzoek naar het functioneren van Raden van Toezicht in de gezondheidszorg' op.
Boardroom Dynamics

Rienk Goodijk (GITP/TiasNimbas Business School) vindt het goed dat de commissie Halsema niet met een nieuwe gedragscode is gekomen, omdat dat te makkelijk leidt tot een afvinkcultuur.

Zonden

Het zijn de zeven hoofdzonden: hebzucht, hoogmoed, lust, jaloezie, vraatzucht, woede en luiheid. Volgens Harm Tunteler van Custom Management is het onder meer de taak van toezichthouders om directies ervoor te behoeden dat ze in de valkuilen van de zeven zonden vallen.

Governance Radar

De governanceproblemen bij het VU medisch centrum lijken symptomatisch voor de verborgen kwalen van het toezicht in de hele publieke sector.

Congresverslag

‘Waar was het gezond verstand toen de toezichthouders van een woningcorporatie hun directeur ongehinderd in een Maserati lieten rondrijden? Wie is er zo moedig om de directeur aan te spreken op diens gebrekkige overlegvaardigheden?

Boardroom Dynamics

Ed van Sluijs van GITP Bestuur & Toezicht breekt een lans voor een ‘verklaring van ambitieus toezicht’. Een eed van goed bestuur om het morele kompas beter te ijken.

Pagina's

Kennispartners

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief