Governance Kennisbank

Onze Governance Kennisbank is de eerste sectoroverschrijdende kennisbank voor commissarissen, toezichthouders, bestuurders, ondernemingsraden en hun adviseurs, en biedt u online toegang tot actuele en relevante onderwerpen op het gebied van governance. Lees verder

Zoekterm

Governance Update

Governance Update

 

Governance Update is de digitale nieuwsbrief van Nationaal Register. Deze nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar en gaat in op actuele ontwikkelingen op het gebied van het interne toezicht, risicomanagement, governance en gerelateerde onderwerpen. 

Toezicht op technologie
Weet u wat GitHub, Hadoop en Machine Learning is? Weet u hoe een API bouwt om makkelijk in te pluggen op de data lakes van een organisatie? Waarschijnlijk niet. Het goede nieuws: u hoeft als commissaris de antwoorden ook helemaal niet paraat te hebben. Wat wel van u wordt verwacht: een samenhangende visie als bindweefsel voor de talrijke initiatieven in digitale technologie. Een analyse door Paul van der Waaij (Partner EY Advisory) en Avinash Ramkhelawan (Senior Manager EY Advisory).
Wet- en regelgeving
Eind mei 2018 treedt de EU-verordening over databescherming in werking. Slechts twaalf procent van de organisaties is klaar voor de nieuwe regels, blijkt uit onderzoek van PwC. ‘Veel organisaties onderschatten de voorbereidingstijd’, aldus securityspecialist Bram van Tiel. Munitie voor de volgende commissarissenvergadering.

Cybersecurity is een topprioriteit voor moderne toezichthouders. Maar hoe krijg je als commissaris de vinger achter zo’n abstract onderwerp? Het antwoord is verrassend helder: door goed in de materie te duiken, desnoods met hulp van een digitale buddy. Een hack kan levens kosten...

Toezicht houden op nieuwe technologie

Van toezichthouders wordt verwacht dat ze een stelling innemen en adequaat anticiperen op nieuwe technologieën. De praktijk wijst uit dan men daar moeite mee heeft. Want kent u de ins en outs van predictive analytics, process mining, robotics, blockchain en artificial intelligence? Hoe anticipeer je als toezichthouder? Mohamed Bouker en Arjen Korterink van EY over hun best practices: het Information Management en COBIT Framework.

De commissaris en het toezicht op IT

Welke rol heeft een commissaris in het toezicht op IT-vraagstukken? Volgens Achmea RvC-lid Lineke Sneller draait goed toezicht om het formuleren van goede vragen. Vragen zijn hét middel van de commissaris in de dialoog met bestuur. In haar boek geeft Sneller “de eerste zeven vragen” voor de commissaris in het toezicht op IT. Maar verwacht geen one-size-fits-all antwoorden, voorspelt onze vaste recensent Jacques Gerards van Bureau Bestuurlijk Advies. ‘Het zijn oplossingsrichtingen.’

Cybersecurity essentieel aandachtspunt voor bestuurders en commissarissen
Amerikaanse advocatenkantoren wijzen Boards of Directors erop dat cybersecurity de komende jaren substantiële aandacht vereist. Ook Nederlandse commissarissen moeten zich meer bezig gaan houden met het fenomeen cybersecurity. Myrthe Stolp en Peter Werdmuller van Houthoff Buruma bieden aandachtspunten die commissarissen kunnen helpen bij het toezicht houden op cybersecurity. De hack bij ASML is een waarschuwingssignaal.
Technologie
Organisaties kunnen zich voorbereiden op artificiële intelligentie en robotics door innovaties te omarmen, externe partnerships te sluiten, de kracht van digitalisering te benutten en te leren van elke stap, aldus Wassili Bertoen van Deloitte. Wijze lessen voor anticiperende commissarissen.
TECHNOLOGIE
Op welke thema’s moet u als commissaris letten om de organisatie toekomstbestendig te maken, nu de technologische mogelijkheden exponentieel snel groeien? Wassili Bertoen, director van het Deloitte Center for the Edge Europe schetst drie succesfactoren.
Best Practice

Ik ben commissaris bij een grote onderneming. Ik weet iets van IT, maar heb toch de indruk dat ik het tempo van de veranderingen in deze digitale wereld steeds moeilijker bij kan houden. Ik signaleer dat gevoel ook bij mijn collega's.

Best Practice

‘Ik ben commissaris en inmiddels 63 jaar. Mijn collega- toezichthouders en ik maken zich in toenemende mate zorgen over de risico’s van cybercrime.

Pagina's

Kennispartners

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief