Governance Kennisbank

Onze Governance Kennisbank is de eerste sectoroverschrijdende kennisbank voor commissarissen, toezichthouders, bestuurders, ondernemingsraden en hun adviseurs, en biedt u online toegang tot actuele en relevante onderwerpen op het gebied van governance. Lees verder

Strategische transformatie
We leven in sterk veranderende tijden met disruptieve transities. Ook bestuurders en toezichthouders van zelfstandige bestuursorganen (ZBO’s) hebben hiermee te maken. Deze transities hebben impact op het leiderschap van een organisatie. KPMG hield een enquête over dit thema en ging erover in gesprek met bestuurders en toezichthouders van ZBO’s. Wim Touw, partner en voorzitter Publieke Sector groep van KPMG, deelt de belangrijkste inzichten.  
Corporate planning
Vroeger stond de strategie voor jaren vast en was disruptie zeldzaam. Tegenwoordig kan de bestaande business in mum van tijd door een competitor from hell worden bedreigd. Bram Kuijpers, partner bij EY-Parthenon (de strategieboutique binnen EY), heeft hier als strategisch adviseur van boards veelvuldig mee te maken. Hij pleit voor lenige commissarissen, die de 'wat als'-vraag stellen.
Family governance
Digitalisering en disruptie raken ook het familiebedrijf. Commissarissen van familiebedrijven moeten dan ook meer in discussie over de strategie met dga of directie, zo blijkt uit onderzoek van Custom Management en MESA. Michel Frequin en Gerard Citroen plaatsen de uitkomsten in perspectief.
Toezicht in disruptieve tijden
Disruptieve bedrijfsmodellen floreren als nooit tevoren. Wat vragen deze tumultueuze tijden van de moderne commissaris? Erik Schijvens, partner Organisatieadvies bij BDO, geeft tekst en uitleg. ‘Voeling met de buitenwereld is een must. Verandering is niet meer iets waarvoor je eens rustig je stoel aanschuift. Het is permanent en overal.’
Strategie
De omloopsnelheid van organisaties is kort. Drastisch korter dan enkele decennia geleden. Disruptieve innovaties met radicaal nieuwe oplossingen doen markten en zelfs samenlevingen kantelen. Hoe gaat u als commissaris om met een disruptieve markt? BDO Accountants & Adviseurs organiseerde onlangs een bijeenkomst voor commissarissen en toezichthouders bij bekende disruptor Tesla.
Best Practice: cases en toezichtkwesties
Over welke waarde(n) gaat het bij duurzame waardecreatie? Wat vraagt dat van u als commissaris of toezichthouder? Paula Kager, PwC People and Organisation, reikt drie concrete handvatten aan.
Best Practice
In de jaaragenda van het toezicht wordt in het voorjaar de eerste aanzet gegeven tot de issues die tijdens de commissarissenvergadering over strategie in het najaar centraal zullen staan. Een goed moment om als commissaris nu alvast stil te staan bij de vragen die u de directie of raad van bestuur moet stellen en welke stuur- en monitorinformatie u nodig hebt om na de strategische besluitvorming grip te houden op de uitvoering.
Marktdynamiek
De ene gevestigde winkelketen na de andere komt in de problemen. Het management heeft te laat ingespeeld op de nieuwe marktdynamiek, aldus Herman Hovestad en Ludo Timans, vennoten van Custom Management. Een waardevolle les voor commissarissen in andere snel veranderende sectoren.
Ervaring inbrengen, maar houd bovengrens in de gaten
‘Commissarissen brengen hun ervaringen en inzichten in voor het formuleren van strategie, bewaken de kwaliteit van het strategievormingsproces en zien toe op een effectieve uitvoering en het goed voorbereid zijn op scenario’s voor de toekomst’, betoogt Bert Steens van EY.
TECHNOLOGIE
Op welke thema’s moet u als commissaris letten om de organisatie toekomstbestendig te maken, nu de technologische mogelijkheden exponentieel snel groeien? Wassili Bertoen, director van het Deloitte Center for the Edge Europe schetst drie succesfactoren.

Pagina's

Kennispartners

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief