We zijn er nog lang niet

Female Board Index

Nog altijd heeft 34 % van de Nederlandse ondernemingen geen vrouw in de RvB of RvC. Dat blijkt uit de nieuwe Female Board Index. De stapjes die gemaakt worden zijn klein.

Voor de achtste keer is de Female Board Index (Tias) uitgebracht. Een overzicht van vrouwelijke vertegenwoordiging in raden van bestuur en raden van commissarissen van de 87 Nederlandse NV´s die genoteerd staan op Euronext Amsterdam. Enkele conclusies.

… 34 % van de ondernemingen heeft geen enkele vrouw in RvB of RvC. 57 van de 87 ondernemingen hebben één of meer vrouwen in de board. Dat zijn er per saldo zes meer dan een jaar eerder.

…. Lichtpuntje. Zes procent van de bestuurders en 19,5 procent van de toezichthouders is vrouw. Een lichte stijging.

…. Alleen WoltersKluwer voldoet aan het Nederlandse streefgetal (30%) voor RvB èn RvC. TomTom en PostNL halen het percentage net niet maar komen dichtbij.

… Unilever staat op de eerste plaats van de Female Board Index met 39% vrouwelijke vertegenwoordiging. Minpunt hier: er zitten geen vrouwelijke bestuurders, alleen commissarissen.

… De laatste plaats in de index is voor Boskalis en Fugro met geen vrouwen in de gecombineerde RvB en RvC van tien personen. Net daarboven staan Vopak, Corbion en OCI met eveneens nul vrouwen.\

… Er is wel een stabiele aanwas. 31,6 % van alle nieuw benoemde commissarissen is vrouw. Al is dat wel iets minder dan een jaar geleden (33,8%).

… 7,3 % van alle nieuwbenoemde bestuurders is een vrouw. Ook dat is iets minder dan in 2013 (10,3%). In het afgelopen jaar zijn er 41 nieuwe bestuurders benoemd waarvan drie keer een vrouw.

… Per saldo nam het aantal vrouwelijke commissarissen toe met dertien, en er kwamen drie vrouwelijke bestuurders bij.

Lees het hele onderzoek op 

http://www.tias.edu/docs/default-source/Kennisartikelen/femaleboardindex2014.pdf?sfvrsn=6

 

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief