PostNL-ceo Herna Verhagen voorgedragen als commissaris ING

Mutaties

ING heeft Herna Verhagen voorgedragen als nieuwe commissaris. De benoeming van de topvrouw van PostNL zal op 23 april worden voorgelegd aan de aandeelhouders en zal ingaan op 1 oktober 2019. Verhagen houdt al toezicht bij Rexel en Het Concertgebouw. 

Voor dezelfde aandeelhoudersvergadering staat de benoeming geagendeerd van Mike Rees, van 2014 tot 2016 plaatsvervangend ceo bij de Britse Standard Chartered Bank. De benoeming van Rees gaat direct na de ava in. Zowel de benoemingen van Verhagen als Rees zijn al goedgekeurd door de Europese Centrale Bank.   

ING neemt ook afscheid van een commissaris: Henk Breukink treedt na drie termijnen terug als toezichthouder van de bank.

Van Lier Lels naar PostNL

Verhagen krijgt zélf ook een nieuwe commissaris bij PostNL, die toezicht gaat houden op haar doen en laten als ceo. Het is een oudgediende: Marike van Lier Lels. Ze houdt al toezicht bij Dura Vermeer en NS Groep en is non-executive director bij RELX (het voormalige Reed Elsevier).

De benoeming van Van Lier lels wordt voorgelegd aan de aandeelhouders op 19 april. Bij goedkeuring volgt ze Marc Engel op. Hij treedt per 1 oktober 2019 terug als commissaris, na deze functie sinds 2013 te hebben vervuld. Engel - chief supply chain officer bij Unilever - heeft er wel een andere toezichtfunctie bij: hij wordt non-executive bij rederij Maersk.

Vrouw volgt vrouw op bij AkzoNobel…

Ook AkzoNobel krijgt er een vrouwelijke toezichthouder bij: Jolanda Poots-Bijl is voorgedragen als lid van de raad van commissarissen. Ze volgt Peggy Bruzelius op, die na drie termijnen terugtreedt bij het concern. De benoeming moet nog worden goedgekeurd op de aandeelhoudersvergadering in april.  

Poots-Bijl is cfo van Van Oord en bekleedde die positie daarvoor bij Ordina, VolkerWessels, Connexxion en ProRail. Haar portefeuille bestaat verder uit toezichthoudende functies bij Gasunie en Blokker Holding, die echter in respectievelijk april en juli van dit jaar aflopen. Ze aanvaardde eerder een commissariaat bij Pon Holdings, dat op 27 maart ingaat.

….en ook bij Beter Bed

Beter Bed wil Gabrielle Reijnen voordragen als commissaris. De aandeelhouders kunnen stemmen over haar benoeming tijdens de ava op 25 april. Ze zal ook voorzitter van de auditcommissie worden. Reijnen is bij beter Bed de opvolger van Els de Groot, die eind 2018 terugtrad vanwege haar benoeming tot chief risk officer bij Rabobank Groep.

Reijnen heeft al commissariaten bij Avantium en Aegon Bank en is bestuurslid van de Stichting Continuiteit Merus.

Wisseling in de kopgroep bij Accell

Zijn er dan geen mannen meer die commissaris worden? Jawel, Accell Group draagt Rob ter Haar voor als lid van de raad van commissarissen voor goedkeuring op de ava van 24 april. Het is de bedoeling dat hij Ab Pasman opvolgt als president-commissaris om de strategische heroriëntatie van de fietsenfabrikant te begeleiden. Pasman blijft tot eind dit jaar om opvolger Ter Haar in te werken.

En in toezichtland?

Een greep uit de mutaties in raden van toezicht: Rob van de Beeten, advocaat en voormalig politicus, is per 22 januari voorzitter van de raad van toezicht van Kenniscentrum Europa decentraal. Verder heeft de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie per 11 januari twee nieuwe leden benoemd in haar raad van toezicht: Madeleine de Cock Buning en Henriëtte Prast. En Het Nederlands instituut voor internationale betrekkingen Clingendael heeft Tom de Bruijn (71) per 1 maart benoemd tot voorzitter van de raad van toezicht van het instituut.

Auteur(s)
Redactie
Dit artikel is gepubliceerd in
GU2019mrt

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief