Oud-minister Aart Jan de Geus president-commissaris Triodos

Mutaties
Duurzaam toezicht

Triodos bankiert niet alleen duurzaam, maar kiest ook commissarissen die bij dat profiel passen. Ook de keuze voor oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en oud-CNV-voorzitter Aart Jan de Geus als voorzitter van de raad van commissarissen is gedreven door de behoefte aan maatschappelijke en bestuurlijke kennis in de raad. Momenteel is De Geus voorzitter van het College van Bestuur van de Bertelsmann Stiftung, een Duitse stichting die zich richt op maatschappelijke vragen in Duitsland en daarbuiten. Nadat zijn voordracht op de Algemene Vergadering van 23 mei is goedgekeurd, volgt hij oud-WNF-directeur Hans Voortman op als voorzitter van de raad.

Bancaire versterking  

Een bank heeft ook bancaire expertise in de rvc nodig. Die wordt versterkt met de benoeming van Ernst-Jan Boers, tot 1 maart 2014 ceo SNS Retail Bank. Hij vervangt Jan Lamers, die net als Voortman aan het einde van zijn laatste termijn is. Vicevoorzitter Margot Scheltema en Carla van der Weerdt-Norder worden voorgedragen voor herbenoeming.

‘Veto’ van de VEB

Waarschijnlijk zal de voordracht van Aart-Jan de Geus bij Triodos op weinig weerstand stuiten. Dat is anders bij de voordracht van Ben van der Veer als commissaris van Imtech. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft kritiek geuit op de voorgenomen benoeming van de oud-KMPG-topman bij het concern en zal tegenstemmen op de aandeelhoudersvergadering van 22 mei. Omdat KPMG als accountant de boeken controleerde bij het door boekhoudfraude geplaagde Imtech vindt de VEB de benoeming van Van der Veer ‘op zijn minst onverstandig’. Naast Van der Veer zijn Marike van Lier Lels en Jeremy Beeton voorgedragen als commissaris bij de technisch dienstverlener.

Commissariaat met een luchtje

Bij Rituals begint de top aardig op een Univeler-onderonsje te lijken. Robert Polet wordt president-commissaris bij het Amsterdamse cosmeticabedrijf. Polet was van 2004 tot 2011 ceo van het chique Gucci, maar  werkte daarvoor ruim een kwart eeuw bij Unilever. Ook Rituals-oprichter Raymond Cloosterman bracht lange tijd door bij dat concern, net als de onlangs benoemde cfo Maartje Bouvy (met intermezzi bij Royal Haskoning en KPN). Rituals groeit tegen de klippen op, zowel qua omzet als nieuwe winkels. Cloosterman en zijn vrouw Colette Cloosterman –Van Eerd (directielid van familiebedrijf Jumbo) doen aan de keukentafel wedstrijdjes wie de meeste nieuwe vestigingen opent. Polet zal goed kunnen helpen bij de verdere uitbouw van Rituals tot wereldconcern. Hij is verder onder meer niet-uitvoerend bestuurder bij Reed Elsevier, Philip Morris International en Italiaanse brillenfabrikant Safilo.

Koninklijke commissaris

Marjan Oudeman werd vorige maand benoemd tot commissaris bij Koninklijke Ten Cate. Oudeman is voorzitter van het college van bestuur van Universiteit Utrecht. Daarvoor was ze lid van het executive committee van AkzoNobel en Corus Group. Oudeman is verder commissaris bij ABN Amro, het Noorse Statoil, het Rijksmuseum en het Ronald McDonald Kinderfonds (voorzitter). Aan haar commissariaat bij NS kwam onlangs een einde.  

Toezichthouder gevlogen

We blijven even bij de universitaire wereld, want daar vond ook de benoeming plaats van Henk van Dalen als toezichthouder bij Erasmus MC. De oud-cfo van TNT en DSM fungeert er als voorzitter van de audit- en compliancecommissie. Van Dalen is de opvolger van Hans Smits, die overstapte naar de raad van toezicht van de Erasmus Universiteit, waar hij voorzitter werd. Smits werd onlangs overigens ook benoemd tot voorzitter van de raad van commissarissen van KLM, waar hij oud-Aegon-topman Kees Storm opvolgde.   

 

Auteur(s)
Redactie
Dit artikel is gepubliceerd in
GU2014mei

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief