Nog steeds weinig vrouwelijke bestuurders (maar wel een nieuwe topvrouw voor KPN)

Commissarissen en toezichthouders in de media

‘Laten we wel wezen, van de 88 bedrijven op de beurs hebben er 71 geen vrouw in het bestuur. Dat is gewoon heel veel’

Mijntje Lückerath, hoogleraar corporate governance in het FD

==

'Auditcommissie moeten wettelijk onder toezicht komen van de AFM'

Commissarissen die lid zijn van de auditcommissie moeten wettelijk onder toezicht komen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarvoor pleit directeur Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De AFM zou in Kosters ogen een wettelijke rol moeten krijgen bij de benoeming, opleiding en toetsing van leden van auditcommissie. 'In de accountancy is een digitale revolutie gaande die grote impact heeft op het beroep. In dat licht is het best merkwaardig dat een accountant zich verplicht jaarlijks laat bijscholen, maar een auditcommissielid niet. 'De kern is dat de AFM ook aan de auditcommissie vraagt wat zij precies heeft gedaan', zegt Koster. Bij voorkeur zou zo'n commissie daar dan ook uitgebreider dan nu het geval is over moeten berichten in het jaarverslag van de onderneming, meent de VEB-voorman.

Bron: FD

--

‘We hadden een profiel opgesteld en ze kwam er het beste uit. Ze heeft ook ervaring bij een beursgenoteerde onderneming en heeft belangrijke veranderingsprocessen doorgevoerd. Er zijn veel parallellen met KPN.’

President-commissaris Duco Sickinghe van KPN over de aanstelling van topvrouw Dominique Leroy.

Bron: Business Insider

==

Rabobank stopt met financieren Betaald Voetbal Organisaties.

Het weren van nieuwe clubs uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie is niet de enige maatregel die de bank neemt om ‘risico's op maatschappelijk onbetamelijk gedrag te voorkomen’. Zo mogen medewerkers van de bank ‘vanuit een potentieel belangenconflict’ in de toekomst geen bijbaan als bestuurder of commissaris bij een club in het betaald voetbal meer accepteren. ‘Vanuit onze rol van poortwachter vinden we dat niet meer kunnen’’, luidt de boodschap. Dat laatste betekent niet dat medewerkers per direct hun nevenfunctie moeten neerleggen. Volgens de bank zal dat op een natuurlijke manier worden afgebouwd, bijvoorbeeld als de zittingstermijn afloopt. De bank zegt verder dat lopende sponsor- en marketingactiviteiten gewoon doorlopen, maar dat de bank ook wat dat betreft kritisch let op mogelijke witwaspraktijken.

Bron: AD

Auteur(s)
Redactie
Dit artikel is gepubliceerd in
GU2019sep

Verder in deze Governance Update

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief