Internationale gedragscode vastgoedsector op komst

Ethiek

Met welke internationale regelgeving op het gebied van ethiek moeten commissarissen van vastgoedorganisaties rekening houden? Cornélie Arnouts van BOEKEL (vastgoed) geeft een overzicht. 

Vastgoed en ethiek: het lijkt een moeizaam huwelijk, wanneer we de kranten erop naslaan en het ene schandaal na het andere voorgeschoteld krijgen. Een willekeurige greep uit de krantenkoppen: ‘Sjoemelen was normaal’, ‘Strengere regels integriteit’, ‘Ontslagen na fraude milieupark’ en ‘Geen corruptie, wel veel mis’. Het leidde zelfs tot diverse bestsellers en uitverkochte theaterzalen voor de voorstelling De Verleiders, gebaseerd op het boek De Vastgoedfraude van Vasco van der Boom en Gerben van der Marel. Overigens moest ook de financiële sector er in het theater aan geloven, in de vorm van het toneelstuk Door de bank genomen.

Kritische bezinning op juist handelen

Vaak zijn het uitglijers op individuele basis die in hun val een hele beroepsgroep of (deel)sector meeslepen. Ethiek, afgeleid van het Griekse éthos, betekent ‘gewoonte’ of ‘zedelijke handeling’. Bij ethiek gaat het om een kritische bezinning op juist handelen. Er zijn diverse beroepsgroepen die daarin het voortouw hebben genomen door een eigen gedragscode te ontwikkelen (bij gebrek aan een wettelijke basis, of in aanvulling daarop, met richtlijnen of verordeningen). Denk aan het notariaat, de advocatuur of de makelaardij. Ook het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) mag niet onvermeld blijven.

Steeds meer internationale regels

Vastgoed is niet aan (de lands)grenzen gebonden. De aandacht voor de Nederlandse vastgoedmarkt is in het buitenland onverdeeld groot. Steeds meer buitenlandse actoren spelen een prominente rol,  als het gaat om vastgoedbezit, vastgoedfinancieringen of (her)ontwikkelingen. We krijgen dan ook met steeds meer met Europese en internationale regels te maken, zoals de International Valuation Standards (Council)(IVSC) of de European Valuation Standards (EVS). Ook de International Accounting Standards spelen een prominente rol. De gedachte daarachter is met één mond spreken: het maakt niet uit waar je bent of acteert, als je maar langs dezelfde internationale regels taxeert of waardeert.

Streven naar mondiale gedragscode

Onlangs is ook een internationaal initiatief gestart om op het gebied van ethiek de handen ineen te slaan: Putting ethics at the hearts of global real estate and related professions. De International Ethics Standards Coalition (IESC) streeft naar het ontwikkelen van een internationale ethische gedragscode. Het mondiale doel is: ‘to create an universal set of ethics principals that will underpin the many well established codes of conduct being used by many real estate professionals today.’

Principle-based versus rule- based

The Standard Setting Committee werkt momenteel aan een eerste concept van de beoogde standards. Het is te hopen dat men kiest voor een principle-based systeem, in plaats van een rule-based systeem. Principes werken beter dan regels. Overigens geldt in beide gevallen dat er ook aandacht moet zijn voor handhaving en toetsing. Op dit moment hebben zich circa 75 organisaties aangesloten, waarbij Nederland vooralsnog ondervertegenwoordigd is. Wel ondersteunt RICS, ook actief in Nederland, dit initiatief. RICS vertegenwoordigt een brede groep van vastgoedprofessionals die voldoet aan professionele standaarden (met bijzondere aandacht voor integriteit).

Steun van stakeholders

De IES Coalition nodigt non-profitorganisaties uit de vastgoedmarkt uit om zich wereldwijd aan te sluiten. Daarnaast is de IESC op zoek naar andere stakeholders (zoals universiteiten) die zich als supporting partner willen aansluiten.  Of het lukt een internationale, breed gedragen ethische standaard te ontwikkelen, zal de tijd leren. Maar het initiatief is charmant en zou door iedere professionele vastgoedorganisatie een warm hart toegedragen moeten worden. Behaving ethically is at the heart of what it means to be a professional…

Voor meer informatie: www.ies-coalition.org

Cornélie Arnouts kan u in contact brengen met de voorzitter van IES. Klik hier voor direct contact met haar. 

Auteur(s)
Cornélie Arnouts (BOEKEL)
Dit artikel is gepubliceerd in
GU2015nov

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief