Herfststormen

Mutaties

Het is herfst. Niet alleen de blaadjes vallen van de bomen, ook de commissarissen raken los van hun toezichtposities.     

Loek Hermans is natuurlijk het meest in het oog springende voorbeeld. De voormalig president-commissaris van Meavita trok zich terug als lid van de Eerste Kamer (zeg maar de raad van commissarissen van de BV Nederland), na het vernietigende oordeel van de Ondernemingskamer over het functioneren van de raad van commissarissen van het zorgconcern.     

Terug naar de bron

Maar ook een aantal andere commissarissen trok zich in de afgelopen weken terug, al of niet  gedwongen door de omstandigheden. Zo treedt Ron Bavelaar per 1 januari 2016 af als voorzitter van de raad van commissarissen van de beursgenoteerde detacheerder Novisource. Hij was als commissaris aan het bedrijf verbonden sinds de beursgang in 2014. Zijn toelichting in het persbericht:

‘Zo’n eerste jaar na een beursnotering is een belangrijk jaar. Dat vraagt veel van zowel bestuur als de Raad van Commissarissen. Ik ben blij dat ik met mijn kennis en ervaring heb kunnen bijdragen aan de verdere professionalisering van Novisource. In het leven moet je soms keuzes maken over zaken die je nauw aan het hart liggen. De beslissing om terug te treden is daarom geen gemakkelijke geweest en het heeft ook wel even geduurd voordat ik zover was. Het is overigens om puur persoonlijke redenen dat ik deze keuze heb gemaakt.’

Willem van der Vorm, CEO van Novisource, zwaait Bavelaar in hetzelfde persbericht als volgt uit: ‘Na het verkrijgen van een notering aan de beurs moest Novisource een verdere professionaliseringsslag maken. De bestuurlijke ervaring en het pragmatisme van de heer Bavelaar heeft ons daar uitstekend bij geholpen.’

Op de reservebank

Nog een exit, zij het een tijdelijke. Henk van Dalen, (oud-cfo van TNT en DSM) treedt tijdelijk terug als commissaris van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) vanwege het onderzoek van het Openbaar Ministerie bij het Russische Vimpelcom, waar Van Dalen tussen 2010 en 2013 cfo was. VimpelCom heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan omkoping bij het verkrijgen van telecomlicenties in Oezbekistan.

Van Dalen vindt het lopende onderzoek van het OM ‘onverenigbaar’ met zijn rol als toezichthouder is bij BOM. President-commissaris Jan Hommen, noemt het terugtreden begrijpelijk, professioneel en respectvol. ‘Wij wachten de resultaten van dit onderzoek af’, aldus Hommen.

Van Dalen trok zich eerder al tijdelijk terug als commissaris bij Rabobank vanwege dezelfde zaak en is inmiddels ook tijdelijk teruggetreden als lid van de raad van toezicht van Erasmus Medisch Centrum.

Turks fruit

Bij noodlijdend bouwconcern Ballast Nedam trad zelfs (bijna) de hele raad van commissarissen af, nadat de aandeelhouders de overname door het Turkse Renaissance Construction goedkeurden. Na het afronden van de overname zullen Ipek Ilicak Kayaalp, Huseyin Avni Akvardar en Emre Baki aantreden als leden van de raad van commissarissen. Van de zittende raad zullen Leo van Doorne en Charlotte Insinger aanblijven als onafhankelijke commissarissen bij het bedrijf.

Van ABN Amro naar Binck Bank

Gelukkig zijn er ook nog wat benoemingen te melden. Zo is Arjan Soederhuizen onlangs benoemd tot commissaris bij BinckBank. Hij heeft zitting genomen in de Risico- en Productencommissie en in de Remuneratiecommissie van de raad. Soederhuizen heeft een lange loopbaan achter de rug bij ABN Amro (met een intermezzo bij PGGM) en is momenteel lid van de beleggingscommissie van het ABN Amro Pensioenfonds.

Darwin voorbij

Verder wordt Christine Mummery non-executive director bij het beursgenoteerde biotechnologiebedrijf Galapagos. Mummery is hoogleraar Ontwikkelingsbiologie en Hoofd van de afdeling Anatomie en Embryologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze volgt de in eind 2014 afgetreden Vicki Sato op in de one-tier board.

Van Philips naar Pala

Ook Harry Hendriks heeft een nieuw commissariaat: bij Pala Group, de grootste contractpartner van BMW en Mini in Nederland. Hendriks doorliep aan lange carrière bij Koninklijke Philips Electronics. Hij was er onder andere general manager van de consumentenelectronicatak in Latijns-Amerika, marketingdirecteur Consumer Electronics Europe en voorzitter van de directie Benelux.

Momenteel is Hendriks voorzitter van de Raad van Commissarissen van CZ en lid van de raad van bestuur van Philips Electronics Nederland en Faber Halbertsma Groep. Daarnaast is hij onder andere voorzitter van de Stichting Ondersteuning Nederlandse Bach Vereniging, Lid van Bestuur Stichting PSV en Lid van Bestuur Eindhoven Fonds.

Auteur(s)
Redactie
Dit artikel is gepubliceerd in
GU2015nov

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief