'Ervaring en ideeën inzetten om de Floriade in alle opzichten te laten slagen'

De portefeuille van

Commissarissen over hun nieuwe toezichtfunctie

Naam, hoofdfunctie en leeftijd:

Jolanda Jansen
Directeur Rotterdam Ahoy
46 jaar

Nieuwe toezichtfunctie:

Commissaris Floriade Almere 2022

Bestaande portefeuille toezicht- en bestuursfuncties:

Bestuurslid Krajicek Foundation
Bestuurslid Metropolis Festival

Waarom heeft men u benaderd als/benoemd tot commissaris: welke toevoegde waarde kunt u bieden?

Men zocht iemand met kennis en ervaring met name op het gebied van media en evenementen. Deze ervaring breng ik door mijn rol bij Rotterdam Ahoy met me mee.

Waarom heeft u ja gezegd: wat trekt u aan in deze functie?

In deze functie komt mijn huidige ervaring én persoonlijke affiniteit met het onderwerp van de Floriade samen. Floriade Almere 2022 richt zich op onderwerpen die relevant zijn: vraagstukken rond duurzame voedselvoorziening aan een (groeiende) wereldbevolking die in toenemende mate in steden woont. Bovendien vind ik het heel sterk dat nagedacht is over de functie van het terrein ná afloop van de Floriade: er komt een woonwijk en die plannen zijn geïntegreerd in de opzet van de Floriade. Het stopt dus niet na 2022. Deze innovatieve én maatschappelijk relevante aanpak spreken mij erg aan. Ik vind het fantastisch om daar vanuit deze rol een steentje aan te kunnen bijdragen.

Hebt u een due diligence uitgevoerd, alvorens de functie te aanvaarden en waaruit bestond deze?

Ik heb me verdiept in de insteek én uitdagingen waar Floriade voor staat door met diverse mensen (waaronder vanzelfsprekend de voorzitter van de RvC en medecommissarissen) te spreken en stukken te lezen. Daarnaast vond ik het heel belangrijk en prettig om vooraf kennis te maken met de directie. Uiteindelijk zullen zij met het team primair de Floriade 2022 neerzetten.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor de organisatie waarop u toezicht gaat houden en welke rol kan de RvC daarbij spelen?

Floriade 2022 zal anders van opzet zijn dan in het verleden. Dat is goed én vergt uitleg. Het is goed om als RvC en directie daarover te sparren én te bewaken dat het concept innovatief én herkenbaar is waarbij de financiële risico’s vanzelfsprekend zorgvuldig afgewogen worden. Hierin speelt RvC een belangrijke rol.

Hoe past de nieuwe toezichtfunctie in de rest van uw portefeuille of bij uw hoofdfunctie?

De dynamiek van een concept ontwikkelen, tickets verkopen, partnerships sluiten en een fantastische beleving voor bezoekers realiseren, is voor mij met mijn achtergrond in Ahoy natuurlijk herkenbaar. Ik wil mijn ervaring en ideeën inzetten om de Floriade in alle opzichten te laten slagen.

Hoe ‘Irrgang-proof’ is uw portefeuille: hoe gaat u om met het maximum van vijf commissariaten bij grote rechtspersonen?

Mijn activiteiten zijn ‘Irrgang proof’. Het getal van vijf is echter ‘slechts’ een getal. Ik vind het zelf belangrijk voldoende tijd te hebben voor verschillende activiteiten om zodoende ook echt een bijdrage te kunnen leveren. Daarvoor is tijd en enige diepgang nodig.

Hoeveel tijd bent u in totaal kwijt aan uw toezichtportefeuille?

Dat wisselt van periode tot periode en is een kwestie van plannen en soms hard werken.

Wat moet u op het gebied van commissariaat of governance van het hart?

Ik vind het heel positief dat er meer aandacht is voor diversiteit van raden van toezicht, commissarissen en bestuur. Deze diversiteit is een spiegel van de maatschappij. Ik ben er van overtuigd dat dit een organisatie mede vooruit brengt.

Auteur(s)
Redactie
Dit artikel is gepubliceerd in
GU2017sep

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Klik hier voor ons Privacybeleid

Governance Update nieuwsbrief

Volg ons