De strijd om TMG

On Board
Commissarissen in de media

Talpa gaat de strijd aan met het Belgische Mediahuis

Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, heeft sinds deze week een groot belang in de Telegraaf Media Groep. In totaal heeft Talpa met de groepsmaatschappij 11,8 miljoen TMG-aandelen in handen.

Talpa is met het Belgische Mediahuis verwikkeld in een overnamestrijd rond TMG, uitgever van De Telegraaf. Deze strijd voerde de twee partijen op 16 maart voor de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. De Mol wil bij de rechter een onderzoek afdwingen naar het beleid bij TMG en hoopt dat er een onafhankelijke commissaris met vergaande bevoegdheden wordt aangesteld bij het uitgeefbedrijf. Talpa is van mening dat de TMG-commissarissen onredelijk hebben gehandeld door de gesprekken met het bedrijf af te breken. (Bron: Het Financieele Dagblad)

'God in Frankrijk’

'Een door de Ondernemingskamer benoemde bestuurder of commissaris is een soort God in Frankrijk. Hij kan doen en laten wat hem goeddunkt. De Ondernemingskamer wil zich zo min mogelijk met hem bemoeien. Ik heb geprobeerd verschillende keren te rapporteren aan het hof maar dat wilden ze alleen als ik mijn verslagen ook naar de advocaten van alle partijen zou sturen.’

Nadat zijn werk als tijdelijk commissaris bij ZED+ erop zat, wilde Frank Schreve zijn verhaal wel doen in Het Financieele Dagblad, zeker na de aanhouding van tijdelijk bestuurder Peter Wakkie in Spanje en het gelekte onderzoeksrapport over de ruzies bij ZED+. Lees het volledige artikel.

Geen bonussen voor raad van commissarissen VW

De raad van commissarissen van Volkswagen krijgt in de toekomst geen bonussen meer. Daarmee wil de Duitse automaker de kritiek pareren op de hoge bonussen na het dieselschandaal bij het bedrijf. Een gewone commissaris krijgt voortaan een vaste vergoeding van 100.000 euro per jaar. Voor de president-commissaris en vicevoorzitter is dat respectievelijk vier en twee ton per jaar. Het nieuwe vergoedingssysteem moet vanaf dit jaar ingaan.

President-commissaris Hans Dieter Pötsch verklaarde dat de toezichthouders bij VW vroeger tot de best betaalde topmanagers van Duitsland behoorden, maar dat het oude bonussysteem niet meer geschikt is. De voormalige president-commissaris van VW, Ferdinand Piëch, zou in 2014 nog een beloning hebben ontvangen van ruim 1 miljoen euro, waarvan bijna 90 procent door een bonus. (Bron: DFT)

Auteur(s)
Redactie
Dit artikel is gepubliceerd in
GU2017mrt

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief