Is de beloningsstructuur voor bestuurders toekomstbestendig?

Honorering
(Non)-executive remuneration survey biedt commissaris handreikingen

De druk op het beloningsbeleid neemt toe door de ontwrichtende invloed van kostendruk, veranderingen in regelgeving, concurrentie van nieuwkomers en de toenemende invloed van belanghebbenden. Het Executive and non-executive remuneration survey 2018 van PwC biedt inzicht in de uitdagingen die bestuurders en commissarissen te wachten staan.

De gekozen gespreksonderwerpen op aandeelhoudersvergaderingen laten zien dat het beloningsbeleid voor bestuurders een belangrijk en voortdurend onderwerp van discussie is voor bedrijven, aandeelhouders en belanghebbenden. Gezien de vele invloeden en diverse onderwerpen zijn er geen gemakkelijke oplossingen voor het thema bestuurdersbeloningen.

Negatieve publiciteit

De kwaliteit van de beloningsstructuur heeft direct impact op zowel de interne organisatie als de maatschappij als geheel. Aandeelhouders leggen druk op organisaties voor naleving of aanpassing van de huidige beloningsstructuur. Daarnaast resulteert het afwijken van regelgeving of door de markt bepaalde standaarden snel in negatieve publiciteit. De druk op het beloningsbeleid neemt toe door de ontwrichtende invloed van kostendruk, veranderingen in regelgeving, concurrentie van nieuwkomers en de toenemende invloed van belanghebbenden.

Passend belonen

Op basis van jarenlange ervaring binnen het veld van bestuurdersbeloningen en eerdere onderzoeken, heeft PwC onlangs een rapport gepubliceerd dat onderwerpen als gelijke beloning, aanbevolen ondernemingsbestuur en passend belonen bespreekt: het Executive and non-executive remuneration survey 2018. Het onderzoek biedt inzicht in de uitdagingen die bestuurders en commissarissen mogelijk te wachten staan op het gebied van beloningsstructuren.

Klik hier voor het kosteloos downloaden van het Executive and non-executive remuneration survey 2018.

Klik hier voor contact met PwC-partner en beloningsspecialist Janet Visbeen.  

Klik hier voor contact met PwC-partner en beloningsspecialist Marieke Kees-van der Zwet. 

Auteur(s)
Janet Visbeen en Marieke Kees-van der Zwet
PwC
Dit artikel is gepubliceerd in
GU2018dec

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief