Commissarissen in het nieuws

On Board

MVO en Governance

De Tweede Kamer nam 12 februari een motie aan. Corporate Governance Code moet meer MVO-bepalingen bevatten. De Nederlandse corporate governance code moet bepalen dat bestuurders en commissarissen regelmatig zowel binnen als buiten het bedrijf de dialoog aangaan over de invulling van langetermijnwaardecreatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

De motie was ingediend door Tweede Kamerlid Van der Lee (GroenLinks). De Tweede Kamer heeft de regering gevraagd om deze boodschap aan de nieuwe Monitoring Commissie Corporate Governance (voorgezeten door Pauline van der Meer Mohr) over te brengen. De Tweede Kamer is van mening dat er ‘een toenemende maatschappelijke behoefte’ bestaat aan een dialoog met de top van het bedrijfsleven over de invulling van langetermijnwaardecreatie en MVO.

(Bron: Tweede Kamer)
==

Zet de ramen open

‘Ondernemingen moeten het in toenemende mate hebben van menselijk kapitaal, maar in de top van het Nederlandse bedrijfsleven zijn mensen die verstand hebben van mens en maatschappij met een kaarsje te zoeken. Daarom moeten in raden van commissarissen bestuurders komen die wel over deze expertise beschikken. Als eerste stap moet deze eis worden opgenomen in de corporate governance code voor beursgenoteerde bedrijven.´

Dat adviseert een werkgroep van ervaren en vooraanstaande commissarissen in een witboek dat ze donderdag aanbieden aan Pauline van der Meer Mohr. Zij is de nieuwe voorzitter van de Commissie Monitoring Corporate Governance - voorheen de commissie-Tabaksblatt - die toeziet op het bestuur van beursgenoteerde vennootschappen. De code vervult een voorbeeldfunctie voor die van tal van andere organisaties, van banken en verzekeraars tot en met organisaties in de kinderopvang en de publieke omroep.

(Bron: FD)
==

President-commissaris ING betuigt spijt

President-commissaris Hans Wijers heeft in het jaarverslag van ING andermaal spijt betuigd over de ophef die ontstond rond de loonsverhoging van topman Ralph Hamers.

Ook de megaschikking in een grote witwaszaak noemt hij betreurenswaardig. Verder meldt het jaarverslag dat de topbestuurders van de bank geen bonus hebben gehad. Hamers kreeg begin 2018 een salarisverhoging van 50 procent ondanks dat toen al een halfjaar duidelijk was dat een megaboete voor de bank in de lucht hing. Onder meer toenmalig president-commissaris Jeroen van der Veer werd in de zomer van 2017 door het OM en de Fiod gewezen op de dreigende megaboete. De bank negeerde die signalen. Afgelopen september kreeg ING een boete van 775 miljoen euro.

Wijers stelt dat de raad van commissarissen "serieuze fouten" heeft gemaakt rond het voorstel voor meer loonsverhoging van Hamers. Onder meer vanuit de politiek en vanuit de samenleving kwam er kritiek op dat voorstel, dat daarna werd ingetrokken. Volgens Wijers had de toezichtsraad meer met belanghebbenden in gesprek moeten gaan.

Witwaszaak

Ook over de schikking is Wijers berouwvol. "Dit is iets dat ons zeer spijt en dat we heel serieus nemen." Volgens de president-commissaris zijn zowel het bestuur als de commissarissen toegewijd bezig om de cultuur bij de bank rond risico te veranderen. Topman Hamers zegt "volledige verantwoordelijkheid" te nemen voor de schikking.

(Bron: ANP)
==

Wat zijn gehaktballen in het Deens eigenlijk?

Een portret van Gerrit Zalm op MT.nl n.a.v. zijn benoeming als commissaris bij Danske Bank.

‘Ik houd regelmatig bijeenkomsten met medewerkers, dan praten we over wat er goed gaat en wat beter kan”, zei Zalm eens tegen CFO.nl. ‘Daar doe ik verslag van op mijn interne blog. Soms blog ik ook over privé-dingen, ik heb het gehad over gehaktballen en mijn recept voor knoflookbiefstuk. Dat vinden mensen leuk. Ik kaart echter ook zaken aan die echt anders moeten. Voor mij is het een methode om de temperatuur in het bedrijf te voelen. Wat zijn gehaktballen in het Deens eigenlijk?’

(Bron: MT.nl)

Auteur(s)
Redactie
Dit artikel is gepubliceerd in
GU2019mrt

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief