Commissarissen in de media

On Board

Ton meer voor Burgmans

Als de aandeelhouders van verfconcern AkzoNobel instemmen met zijn benoeming, wordt Antony Burgmans de best betaalde president-commissaris van alle AEX-bedrijven. Burgmans' totale salaris zou inclusief vergoedingen voor zijn lidmaatschap van commissies kunnen oplopen tot 165.000 euro, berekende Het Financieele Dagblad. Dat is 100.000 euro meer dan hij vorig jaar ontving voor zijn lidmaatschap van de raad van commissarissen. Burgmans is nu nog gewoon lid van de raad van commissarissen maar werd door zijn collega's naar voren geschoven. Tegelijkertijd heeft de beloningscommissie, onder voorzitterschap van Burgmans zelf, voorgesteld om het basissalaris van de president-commissaris met 30 procent te verhogen naar 130.000 euro. (Bron: RTL Z)

Goudgerand pensioen

Guy Verhofstadt is de grootverdiener onder de vier kandidaat-voorzitters voor de Europese Commissie. De liberale lijsttrekker verdient dit jaar zeker 230.000 euro bovenop zijn basissalaris van Brussel. Dat blijkt uit een analyse van RTL Z. Bij pensioenuitvoerder APG is Verhofstadt vicevoorzitter van de raad van commissarissen. Uit het jaarverslag van APG blijkt dat de liberaal in 2012 een bedrag van 42.840 euro mocht bijschrijven. Cijfers over het afgelopen jaar zijn nog niet bekend. Die van Belgische Exmar zijn dat al wel. Exmar is een internationale scheepvaartgroep, groot in de gas- en olie-industrie. Exmar maakte vorig jaar 60.000 euro over aan de Europarlementariër.(Bron: RTL Z)

Elke rvc een cursus gedragseconomie

Corporate governance-hoogleraar en commissaris Mijntje Lückerath-Rovers waarschuwt in het FD voor commissarissen die niet zitten te slapen, maar ‘klaarwakker zijn en toch niet doorhebben dat verkeerde besluiten worden genomen’:

‘Een cursus gedragseconomie, met voorbeelden waarbij ik voorspel dat iedereen in de fout gaat door op bepaalde biases zijn of haar oordeel te baseren, zou […] als permanente educatie op de agenda van iedere raad van commissarissen moeten staan.’

Auteur(s)
Redactie
Dit artikel is gepubliceerd in
GU2014mei

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief