Code minutieus gefileerd

‘Rijk palet aan constateringen die tot nadenken stemmen’
Boekbespreking

Onze vaste recensent Jacques Gerards van Bureau Bestuurlijk Advies, las ditmaal het boek van Hans Strikwerda: De Nederlandse Corporate Governance Code, ingeleid, toegelicht en becommentarieerd. Volgens Gerards fileert Strikwerda de Code tot op het bot, maar legt hij deze tevens in een warm bedje.

Actuele thematiek op het gebied van bestuur en toezicht wordt in de inleiding direct aangesneden vanuit de gedachte dat corporate governance een institutie in de samenleving is geworden. Zo’n institutie verdient kritisch bekeken te blijven en becommentarieerd. Nadat de auteur voor een definitie ervan gekozen heeft, wordt in de inleiding gekeken naar het begrip vertrouwen, de maatschappelijke functies van de onderneming en de veranderende grondslagen. Het vraagstuk van de shareholder value of shared values komt voorbij, net als de verhouding tussen internal governance en managementcontrol en de administrative behaviour. Eveneens wordt aandacht besteed aan het ondernemingsbestuur in de 21e eeuw, een thema waarop in de nabeschouwing teruggekomen wordt.

Minutieus

De preambule en de Code worden per paragraaf toegelicht en becommentarieerd. Minutieus wordt iedere regel die in de Code is opgenomen (zo’n 250 in totaal), besproken, van vragen voorzien en op zijn functionaliteit, toepasbaarheid en maatschappelijke relevantie bezien. Daarbij wordt gebruik gemaakt van actuele literatuur op terreinen als management, bestuur en toezicht. Ook vergelijkingen met regels uit buitenlandse governance codes verduidelijken of de scherpte of juist het gemis daaraan in de Code. Dat levert een rijk palet aan constateringen op die de lezer aan het denken zetten. Zo wordt de Nederlandse Corporate Governance Code gefileerd tot op het bot om tegelijkertijd ingelegd te worden in een warm bedje van inzichten uit wetenschap en lessen uit de dagelijkse praktijk van het omgaan met governance. Het is met name dit bedje dat de kritiekpunten die aangebracht worden, van body voorziet. Daarmee wordt het boek meer dan een bespreking van de Code. De lezer wordt geïnformeerd over allerhande aspecten van bestuur en toezicht. Denk aan lange termijn waardecreatie, effectiviteit van bestuur en toezicht of de complexiteit van cultuur en gedrag. In zijn nabeschouwing vat de schrijver de kern nog eens samen om te eindigen met een vooruitblik hoe verder te gaan met het systeem van corporate governance.

Stevige kost

Net als in de eerste editie - waarin de Code uit 2008 besproken werd - kent deze tweede editie een stevige visie, die compact uitgewerkt, goed van opbouw is uitgeschreven. Ondanks de stevige kost weet hij dit makkelijk toegankelijk te maken. Een waardevolle bijdrage aan het debat over zin en onzin van regels, die beogen bestuur en toezicht in regels en in gedrag te richten.

Geïnteresseerd in het boek van Strikwerda: kijk hier.