Brug helpen slaan naar Zweedse moederorganisatie

De portefeuille van...
Commissarissen over hun nieuwe toezichtfunctie

Naam en hoofdfunctie:

Maaike Poulussen (54), executive coach & consultant

Nieuwe toezichtfunctie:

Maaike Poulussen is nu Lid van de raad van commissarissen van Sweco Netherlands Holding BV, per 1 september 2016

Bestaande portefeuille Maaike Poulussen toezicht- en bestuursfuncties:

Maaike Poulussen was al Lid van de raad van commissarissen en voorzitter remuneratie- en benoemingscommissie van waterbedrijf Vitens.

Hoe hebt u uw nieuwe toezichtfunctie verkregen?

Ik ben voor deze rol benaderd door Nationaal Register.

Waarom heeft men u benoemd tot commissaris: welke toegevoegde waarde kunt u bieden?

Sweco Nederland (voorheen Grontmij) is in 2015 overgenomen door het Zweedse ingenieurs-en adviesbureau Sweco. Men zocht een commissaris die kennis heeft van en ervaring heeft met de dynamiek van een post-merger operatie en de Nederlandse directie kan adviseren bij de integratie in de nieuwe organisatie en de brug kan slaan naar de Zweedse moederorganisatie, die nog relatief onbekend is met het Nederlandse speelveld.

Verder kan ik mijn ervaring als onder meer HR-directeur bij grote Nederlandse en internationale organisaties inzetten, evenals de ervaring in transformatieprocessen die ik heb opgedaan tijdens mijn huidige werkzaamheden. Zo kan ik vanuit een toezichthoudende rol op bestuurlijk en businessniveau de organisatie ondersteunen bij zowel de integratie als het realiseren van de businessdoelstellingen.

Waarom hebt u ja gezegd: wat trekt u aan in deze functie?

De internationale context vind ik erg boeiend. Hetzelfde geldt voor de focus op de integratie van Sweco Nederland in de internationale Sweco-organisatie en het belang daarbij voor de medewerkers, de waarden en de cultuur.

Hebt u een due diligence uitgevoerd, alvorens de functie te aanvaarden en waaruit bestond deze?

Ik heb informatie ingewonnen over deze functie door mijn netwerk te raadplegen, websites en jaarverslagen (nationaal en internationaal) te bestuderen en referenties te checken.

Hoe hebt u zich ingewerkt?

Als vervolg op de gesprekken die ik heb gevoerd tijdens de sollicitatieprocedure - waaronder met de CEO van Sweco - heb ik in mijn inwerkperiode gesprekken gevoerd met alle directieleden en divisiedirecteuren in Nederland. Zo heb ik een beeld gekregen van de verschillende activiteiten van Sweco en de businessagenda. Daarnaast heb ik gesprekken gevoerd met de voorzitter van de medezeggenschap en een ontmoeting gehad met de voltallige centrale ondernemingsraad. Aanvullend heb ik een aantal gesprekken gevoerd met de Managing Director en zal ik een aantal projecten van Sweco bezoeken.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor de organisatie waarop u toezicht gaat houden en welke rol kan de RvC daarbij spelen?

Voor de korte termijn het acteren van Sweco in een sterk competitieve omgeving; op langere termijn de succesvolle integratie met het Zweedse moederbedrijf, qua processen, way of working, waarden, en focus op specifieke producten-diensten-markten.

Hoe past de nieuwe toezichtfunctie in de rest van uw portefeuille of bij uw hoofdfunctie?

Deze commissarisrol past in mijn totale portefeuille, waarbij ik vanuit mijn passie, kennis en ervaring waarde toevoeg aan de onderneming op het gebied van (cultuur) transformaties, het invullen van de werkgeversrol voor directie en/of raad van bestuur en het genereren van aandacht voor de ‘soft controls’ (KBI’s: key behaviour indicators), naast de ‘hard controls’ (KPI’s: key performance indicators).

Hoe ‘Irrgang-proof’ is uw portefeuille: hoe gaat u om met het maximum van vijf punten aan toezichtfuncties bij grote rechtspersonen?

Het commissariaat bij Sweco is mijn tweede toezichtfunctie, naast mijn commissarisrol voor Vitens. Daarnaast heb ik een intensieve praktijk als executive coach & consultant en ben ik als affiliate verbonden aan Aberkyn (founded by McKinsey).

Hoeveel tijd bent u in totaal kwijt aan uw toezichtportefeuille?

Op basis van mijn ervaring is mijn inschatting dat ik naast het bijwonen van de reguliere vergaderingen, op jaarbasis zo’n vijftien tot twintig dagen besteed aan mijn beide commissariaten. Dit betreft onder meer de voorbereiding van de vergaderingen, individuele gesprekken met directieleden, contact met de medezeggenschap en bedrijfsbezoeken.

Wat moet u op het gebied van commissariaat of governance van het hart?

Ik vind de aandacht voor key behaviour indicators en soft controls zoals integriteit, boardroom dynamics, waarden en cultuur, leiderschap, betrokkenheid van medewerkers en boardroom dynamics minstens net zo belangrijk als bijvoorbeeld het ‘in control’-statement op de KPI’s en de accountantsverklaring. Bij de samenstelling van een raad van commissarissen moet dit voldoende geborgd zijn door de achtergrond van de verschillende commissarissen.