On Board

Commissarissen in het nieuws

Pas op wat je zegt, ook intern

Volkswagen-topman Herbert Diess behoudt de steun van de toezichtsraad van het Duitse autoconcern. Diess bood zijn verontschuldigingen aan voor opmerkingen die hij eerder gemaakt had. Hij beschuldigde de commissarissen vorige week van het plegen van misdaden door het lekken van vertrouwelijke gesprekken, aldus ingewijden. Diess had zijn uitspraken gedaan tijdens een intern evenement ten overstaan van 3000 managers. Volgens de topman zouden die gelekte gesprekken voor problemen met de Amerikaanse autoriteiten kunnen zorgen.

(Bron: RD)

Tata best weer op eigen benen

Wat vroeger British Steel was, is nu een geldverslindend blok aan het been van Tata Steel IJmuiden. Het ontslag van directievoorzitter Theo Henrar dient geen enkel belang en uiteindelijk zou het ’t beste zijn als IJmuiden gewoon weer op eigen benen zou komen te staan, zegt ex-president-commissaris Jacques Schraven.

(Bron: Volkskrant)

Commissarissen Lufthansa nu wel akkoord met steunpakket

De Raad van Toezicht van Lufthansa heeft alsnog groen licht gegeven aan de stabilisatiemaatregelen van de Duitse regering voor de luchtvaartmaatschappij. De directie van Lufthansa ging vrijdag al akkoord met de - iets aangepaste - voorwaarden voor het stabilisatiepakket, waarover Duitsland en de Europese Commissie hebben onderhandeld. ‘Het was een zeer moeilijke beslissing. Na intensieve discussie zijn we tot de conclusie gekomen om in te stemmen met het voorstel van de Raad van Bestuur’, zegt Karl-Ludwig Kley, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Lufthansa.

‘We raden onze aandeelhouders aan dit pad te volgen, ook al moeten ze substantiële bijdragen leveren om hun bedrijf te stabiliseren. Er moet echter duidelijk worden vermeld dat Lufthansa een zeer moeilijke weg voor de boeg heeft.’

(Bron: Luchtvaartnieuws.nl)

Relatief onbekende Petri Hofsté is toch weer de invloedrijkste vrouw

In de directies van grote bedrijven zitten vrij weinig vrouwen. Vrouwelijke commissarissen zijn er wel veel. Petri Hofsté is op papier de invloedrijkste. Een erg bekende Nederlander is ze nog altijd niet, maar voor de derde keer in vier jaar is Petri Hofsté door het blad Management Scope uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw in het Nederlandse bedrijfsleven. Hofsté dankt dat stempel aan haar commissariaten bij Rabobank, verzekeraar Achmea, bodemonderzoeker Fugro en bij het grote familiebedrijf Pon Holdings (auto-import, fietsenbouw, installatietechniek). Hofsté voerde de lijst ook in 2017 en 2018 aan. Hofsté nam de eerste plaats op de lijst van invloedrijke vrouwen over van Annet Aris.

(Bron: Trouw)

Commissarissenteam kan ook té divers zijn 

Petri Hofsté is niet alleen aanvoerder van de Top-100 Corporate vrouwen, maar ook de invloedrijkste commissaris van Nederland: ze staat eveneens nummer 1 op de eerder dit jaar gepubliceerde Top-100 Commissarissen, als eerste vrouw in de historie van de lijst.    

In een interview door Adnan Basaran in Management Scope geeft Hofsté haar visie op diversiteit in de weerbarstige praktijk en op de vraag of vrouwen en mensen met een andere culturele achtergrond hun gedrag te veel aanpassen als ze ‘de enige’ in de rvc zijn: 

‘Vrouwen, en ook mensen met een biculturele achtergrond, worden vaak gevraagd omdat ze uit een andere sector of beroepsgroep komen en/of een ander perspectief kunnen inbrengen. Het ingewikkelde is dat voor ondernemingen die diversiteit heel gewenst is, maar dat het werk onmogelijk wordt als een team te divers is. Er moet immers wel sprake zijn van een bepaalde mate van gemeenschappelijkheid, zoals een gedeelde visie op het bedrijf of bepaalde waarden, om uiteindelijk tot gezamenlijke besluiten te kunnen komen. Een commissaris dient zichzelf altijd tot op zekere hoogte aan te passen aan het bedrijf. Dat is logisch en noodzakelijk om te kunnen functioneren en geldt voor iedere nieuwkomer. Omdat vrouwen en mensen met een biculturele achtergrond zo zichtbaar anders en dus bijzonder zijn, lopen ze het risico dat zij weerstand of negatieve respons automatisch op dat ‘anders-zijn’ betrekken. In zo’n situatie helpt het als je een sponsor of coach binnen het team hebt, bij wie ze kunnen toetsen waarom ze bepaalde reacties krijgen. Komt wat ik zeg niet over omdat ik een vrouw of Marokkaan ben, heb ik het misschien onhandig geformuleerd of moet ik het een volgende keer opnieuw aankaarten omdat het nu eenmaal z’n tijd nodig heeft? Als dat toetsen niet mogelijk is, dan bestaat het risico dat degenen met een andere achtergrond zich (te veel) aanpassen of zich terugtrekken in zichzelf. In beide gevallen gaat precies dat verloren waarvoor je erbij bent gevraagd: het andere perspectief.’

Word dan ook (deels) eigenaar

‘De coronapandemie zal het einde betekenen van de Europese en mondiale luchtvaartmaatschappijen zoals Air France/KLM, British Airways en Lufthansa', denkt voormalig bankier en overheidscommissaris Michael Enthoven. ‘Net zoals de kredietcrisis van 2008 het einde betekende van de mondiale aspiraties van Europese banken zoals RBS/ABN Amro en Deutsche Bank.’ De man die jarenlang namens het ministerie toezicht hield op ABN Amro ziet meer parallellen tussen de twee crises.

(Bron: FD)

Alles komt in beweging als Martijn Gribnau in de buurt is

Martijn Gribnau wordt in augustus de nieuwe directievoorzitter van de Volksbank. Hij staat bekend als een vernieuwer en moet de Volksbank efficiënter en wendbaarder maken, onderweg naar privatisering. 'Hij is een self-propelled torpedo.' Dat de raad van commissarissen bij Gribnau is uitgekomen om die toekomst vorm te geven, is een statement, zegt ook bestuursvoorzitter Maarten Edixhoven van Aegon Nederland. Edixhoven heeft in de periode voor de kredietcrisis onder Gribnau bij Nationale Nederlanden gewerkt: 'Martijn is namelijk een echte veranderaar.'

(Bron: FD)