On Board

Commissarissen en toezichthouders in de media

Beleggers failliet Imtech stellen bestuurders en commissarissen aansprakelijk

Juridisch adviseur Pieter Lijesen stelt namens 1100 gedupeerde beleggers veertien voormalige bestuurders en commissarissen aansprakelijk voor het verdampte beleggersvermogen. 

De commissarissen van Imtech zijn door de jaren heen geconfronteerd met meerdere klokkenluidersbrieven en blonken in de ogen van beleggers niet uit in doortastendheid. Veel te verhalen valt er privé waarschijnlijk niet. Lijesen: ‘Maar misschien dat er nog wat in het verzekeringspotje zit.’ Al keert de verzekeraar niet uit bij opzettelijke nalatigheid of achterhouden van relevante informatie.

Bron: FD

==

Wie gaat er over de herbenoeming van Pieter Elbers bij KLM?

Dat is een beetje lastig. De raad van commissarissen van KLM beslist over de herbenoeming. Maar die beslissing moet wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders van KLM. Dat zijn houdstermaatschappij Air France-KLM en drie Nederlandse stichtingen. De Nederlandse Staat heeft overigens ook nog een bescheiden aandelenbelang in KLM, van een kleine 6 procent, daarom is er ook een rolletje voor Hoekstra weggelegd.

Wie zijn die invloedrijke commissarissen van KLM eigenlijk?

Dat zijn vijf Fransen en vier Nederlanders. De (Nederlandse) voorzitter van de raad is Hans Smits. Hij leidde vroeger Schiphol, Rabobank en het Havenbedrijf Rotterdam. Smits zit overigens ook in het bestuur van de houdstermaatschappij Air France-KLM.

De andere Nederlanders zijn de advocaat Marry de Gaay Fortman (Houthoff), topman van de Deense brouwer Carlsberg en ex-topman van FrieslandCampina Cees 't Hart en hoogleraar strategie Annemiek Roobeek. Geen laagvliegers dus.

Bron: RTL Z

==

Commisarissen ING moeten daad stellen

De raad van commissarissen van ING zou vrijwillig een deel van zijn beloning op moeten geven als symbolische daad. Dat zegt vakbond FNV als reactie op het schrappen van de bonussen door de bank. ING deed dat als gevolg van de megaschikking in het witwasschandaal.

Dat er daardoor geen bonussen zijn voor het gewone personeel dat met de hele zaak niets van doen had, terwijl de commissarissen niets inleveren, noemt bondsbestuurder Gerard van Hees "stuitend". Volgens hem is de raad van commissarissen "heel sturend" geweest in de zaak.

Bron: Nieuws.nl

==

Auteur(s)
Redactie
Dit artikel is gepubliceerd in
GU2019feb

Verder in deze Governance Update

Werknemersparticipatie

Rol voor de commissaris bij succesformule?

VTW-Berenschot RvC-jaarverslagprijs voor Trudo Eindhoven

Handreiking leidt tot te veel uniformiteit

Over de alfa aap en feedforward

Waarom feedback geven en ontvangen zo moeilijk is

José R. Hernandez: Broken Business

Crisis vaak gevolg van systematisch falen

Naleving herziene code moet beter

Corporate governance

On Board

Commissarissen en toezichthouders in de media

De disruptieve commissaris

Governance Radar

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Klik hier voor ons Privacybeleid

Governance Update nieuwsbrief

Volg ons