On Board

Commissarissen en toezichthouders in de media

Teslin wil dat president-commissaris opstapt bij Accell Investeringsmaatschappij

Teslin dringt aan op het vertrek van Ab Pasman bij fietsenfabrikant Accell. De grootaandeelhouder vindt dat de voorzitter van de raad van commissarissen het bod van autobedrijf Pon vorig jaar veel te gemakkelijk heeft afgewezen.

Bron: De Telegraaf

==

ECB hekelt ruzies in top ABN Amro

De top van ABN Amro heeft jaren niet goed gefunctioneerd en moet beterschap tonen. Dat is de hoofdconclusie die toezichthouder de Europese Centrale Bank (ECB) trekt in zijn onderzoek naar de leiderschapscrisis die in maart van dit jaar leidde tot het vertrek van president-commissaris Olga Zoutendijk. ‘De ECB concludeert dat de relaties tussen individuen binnen de raad van commissarissen en de raad van bestuur niet waren zoals ze zouden moeten zijn’, bevestigt de deze zomer aangetreden president-commissaris Tom De Swaan in gesprek met Het Financieele Dagblad. ‘Bovendien pakte de rvc onder leiding van Olga Zoutendijk een rol die hij onder de regels van de Nederlandse corporate governance niet zou moeten pakken.’

Bron: FD

==

Nu wel hogere beloningen voor Philips-commissarissen

De acht leden van de raad van commissarissen van Philips gaan er 25 procent per jaar op vooruit. Hun vergoeding stijgt van 80- naar 100.000 euro per persoon. De bezoldiging van voorzitter Jeroen van der Veer van de adviesraad van het medische concern stijgt van 135- naar 155.000 euro.

Bron: Eindhovens Dagblad

==

Boevenbusje

Toen ik de twee geblindeerde wagens zag die de commissarissen van de multinationals afgelopen donderdag naar het Catshuis brachten, dacht ik onmiddellijk aan boevenbusjes. Zou daarvoor gekozen zijn omdat Hans Wijers van ING erbij was? Of zullen ze hier uit milieuoverwegingen voor hebben gekozen? … Wat zal de openingszin van Mark tegen de commissarissen zijn geweest? „Jongens, wat kan ik voor jullie doen?” Waren het alleen maar jongens of waren er ook meisjes bij? En hebben de verzamelde commissarissen ook iets tegen Mark mogen zeggen? Dat hij een zielig en verwend drammertje is met zijn tragische dividenddebacle. Dat dat geintje het bedrijfsleven in een veel te hebberig daglicht zet.

Bron: Passage uit de wekelijkse column van Yoep van ’t Hek (NRC)

Auteur(s)
Redactie
Dit artikel is gepubliceerd in
GU2018nov

Verder in deze Governance Update

Regeldruk en rolvastheid

Verslag symposium intern versus extern toezicht

Haagsche bazen

Roulatie van topambtenaren kan risico’s met zich meebrengen

‘Liever leren door ervaring delen dan door kennis opdoen?’

Professionalisering van toezichthouders

Is iedereen aan tafel (mede-)beleidsbepaler?

Adviseur wil erbij horen, maar is dit wenselijk?

Een schip is zo zeewaardig als de bemanning

Best practice: cases en toezichtkwesties

Invoering AVG vordert moeizaam

‘De inspiratie ontbreekt’

On Board

Commissarissen en toezichthouders in de media

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Klik hier voor ons Privacybeleid

Governance Update nieuwsbrief

Volg ons