Andrea Jung voorgedragen als commissaris van Unilever

Mutaties

Unilever krijgt er opnieuw een vrouwelijke commissaris bij, na het aanstaande vertrek van Ann Fudge, die aan het eind van de termijn is en daarmee niet meer herkiesbaar.

Jung is afkomstig uit de cosmeticawereld. Ze was van 1999 tot 2012 ceo van Avon. Inmiddels heeft ze een paar stevige commissariaten buiten de sector.  Zo is ze non-executive bij GE, Apple en Daimler AG. Verder is ze president en ceo van Grameen America (een organisatie voor microfinanciering voor vrouwen). 

Unilever-feestje bij AkzoNobel 

Een andere commissaris van Unilever -  Nils Andersen – is voorgedragen als de nieuwe president-commissaris van AkzoNobel. Zijn benoeming wordt op 26 april voorgelegd aan de aandeelhouders. Als die akkoord zijn, wordt Andersen de opvolger zijn Antony Burgmans, oud-topman van Unilever.  

De zoektocht naar een nieuwe chairman werd geleid door Byron Grote, vicevoorzitter bij AkzoNobel en tot 2015 non-executive bij… opnieuw Unilever. Byron werkte tot 2013 lange tijd bij BP, waar Andersen sinds 2016 ook toezicht houdt. De heren bewegen zich dus in dezelfde kringen. Andersen was verder chief executive bij Møller – Mærsk en daarvoor ceo van Carlsberg.

Nagel naar Kas bank

Nieuws van het financiële front. Kas Bank heeft Tanja Nagel voorgedragen als opvolger van Ron Icke, die na acht jaar terugtreedt als commissaris. De aandeelhouders beslissen over haar benoeming op 25 april. Nagel beschikt over ruime ervaring in de sector. Zo was ze  was van 2009 tot juni 2017 ceo van Theodoor Gilissen Bankiers en werkte ze daarvoor bij Van Lanschot Bankiers. Ze voegt haar commissariaat bij Kas Bank toe aan een  portefeuille waarin zich al toezichtfuncties bevinden bij EY Nederland en Het Scheepvaartmuseum.

Van inlichtingendienst naar commissariaat

Een andere oude bekende financial versterkt zijn positie in de maritieme sector. Floris Deckers – oud-topman van ABN Amro-Nederland  en Van Lanschot - was al commissaris bij SBM Offshore en neemt nu de voorzittershamer over van Frans Cremers, die terugtreedt na zijn tweede termijn.

Naast Cremers treedt ook Lynda Armstrong terug. De vacatures worden vervuld met de voordrachten van Roeland Baan en Bernard Bajolet. Baan is topman van roestvrijstaalproducent Outokumpu. Bajolet was onder meer ambassadeur voor Frankrijk in diverse landen en was tot mei 2017 directeur-generaal van de Franse inlichtingendienst. De benoemingen worden op 11 april aan de aandeelhouders voorgelegd.

Wakkie weer actief als crisiscommissaris

Oud-Ahold-bestuurder Peter Wakkie heeft weer een nieuwe kluif om zich in vast te bijten. Het in een boekhoudschandaal verwikkelde Zuid-Afrikaanse Steinhoff – op IKEA na het grootste meubelconcern ter wereld – wil de advocaat benoemen als commissaris (samen met nog vijf anderen). Het bedrijf is statutair gevestigd in Nederland en worstelt met ‘boekhoudkundige onregelmatigheden’. Een kolfje naar Wakkies hand, die eerder bij Ahold de rommel opruimde na de boekhoudschandalen bij de grootgrutter. Ook werd hij ingezet om conflicten op te lossen bij telecombedrijf ZED+ en kinderwagenfabrikant Bugaboo.

Wakkie is verder president-commissaris bij navigatiebedrijf TomTom en houdt toezicht bij reisbureau BCD. Hij was eerder commissaris bij ABN Amro, waar hij opstapte na de rel om een ton salarisverhoging voor de leden van de raad van bestuur.

Dat moet gevierd worden

En dan nog een benoeming in toezichtland. Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes heeft de raad van toezicht uitgebreid met Keklik Yücel, voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA, bestuurder en politicoloog. Ze wordt voorzitter van de rvt, die verder bestaat uit Laura Batstra, Universitair Hoofddocent Pedagogiek Rijksuniversiteit Groningen en Marjolein van der Linden, General Counsel RTL Nederland.

De stichting organiseert verjaardagsfeestjes voor kinderen met ouders die dat zelf niet kunnen betalen.  

Auteur(s)
Redactie
Dit artikel is gepubliceerd in
GU2018mrt

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Klik hier voor ons Privacybeleid

Governance Update nieuwsbrief

Volg ons