Alibaba en de veertig vrouwen

On Board
Commissarissen in de media

Kunnen vrouwen rustig gaan slapen?

Rustig gaan slapen kan nog niet, maar er is hoop voor de Female Board Index van komend jaar, afgaande op een bericht in de Stentor. Beddenfabriek Koninklijke Auping wil meer vrouwen in het bedrijf, ook en vooral op de hogere posities. ‘Met name in leidinggevende functies is een slag te slaan’, erkent ceo Aart Roos. Momenteel is een op de drie werknemers van de Deventer beddenfirma vrouw, in de top is dat 'slechts' een kwart. Om de hogere toestroom, de doorstroom en het behoud van vrouwelijk talent in topfuncties te stimuleren, ondertekende de beddenfabrikant het Charter Talent naar de Top. Bedrijven die deze verklaring ondertekenen, committeren zich aan meetbare doelstellingen ten aanzien van de diversiteit in hun bedrijf. 

+++

Pas op voor Alibaba (en de rovers)

Wall Street is eagerly watching what is expected to be one of the largest initial public offerings (IPOs) in history: the offering of the Chinese Internet retailer Alibaba. Investors have been described by the media as “salivating” and “flooding underwriters with orders.” It is important for investors, however, to keep their eyes open to the serious governance risks of investing in Alibaba.

In a New York Times DealBook column I analyze these governance risks. I show that Alibaba’s ownership structure does not provide adequate protections to public investors. In particular, such investors should worry that, over time, a significant amount of the value created by Alibaba would not be shared with them. Investors participating in the IPO, I conclude, should recognize the significant governance risks they will be taking.

(Bron: Lucian Bebchuk, Harvard law school forum)

+++

ABN Amro's The Childerens investment revisited…

Chemieconcern DuPont moet zich opsplittsen omdat de onderdelen te weinig waarde opleveren. Dat stelt activistische aandeelhouder Trian Partners in een brief aan de top van het bedrijf. De aandeelhouder ‘dringt sterk aan op een vergadering met de commissarissen van DuPont, zonder het management erbij’, zo staat in een verklaring. Trian stelt ‘ruim een jaar’ gesprekken gevoerd te hebben met het management en de raad van commissarissen om tot een verbetering te komen van de financiële prestaties van DuPont. Maar dat overleg heeft, ondanks onder meer een aandeleninkoop van $ 5 mrd, tot niets geleid, stelt Trian, die daarom nu in de openbaarheid treedt. (Bron: Het Financieele Dagblad)

Bewonderen maar niet idealiseren

Governancehoogleraar Mijntje Lückerath: ‘Mensen luisteren graag naar iemand die gepassioneerd vertelt. Ik, bijvoorbeeld, hoor Feike Sijbesma van DSM graag praten. Maar als ik zijn commissaris zou zijn, zou ik mijn emotie eruit moeten halen. Ik kan bewondering hebben voor mensen, en dat is goed want iedereen heeft rolmodellen nodig, maar je moet mensen niet idealiseren.’ (Bron: FD)

Auteur(s)
Redactie
Dit artikel is gepubliceerd in
GU2014sep

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief