Introductie Commissariaat en Toezicht (Den Haag)

 • Home
 • Introductie Commissariaat en Toezicht (Den Haag)

Introductie Commissariaat en Toezicht (Den Haag)

Voor wie?
- Voor iedereen die een commissariaat of toezichthoudende functie overweegt;
- voor een bestuurder die te maken heeft met een raad van toezicht;
- voor een bestuurssecretaris, die vanuit zijn/haar rol te maken heeft met commissarissen;
- voor een directeur of aandeelhouder die vanwege groei van het bedrijf voor het eerst met commissarissen te maken gaat krijgen.

Programma
Deze masterclass bestaat uit drie compacte modules en laat u in een notendop kennis maken met governance, de functie en verantwoordelijkheden van een commissaris en geeft tevens informatie over personal branding en hoe een selectieprocedure werkt. Uiteraard is er ook ruimte voor uw eigen vragen.

Module 1 - Introductie op Governance
Aan de kwaliteit van intern toezicht worden steeds hogere eisen gesteld. Professionalisering lijkt het toverwoord, maar wat houdt dat in? Na een periode van aandacht voor regels en compliance, ligt de nadruk tegenwoordig meer op een professionele opstelling, - visie en -gedrag.
Onderwerpen die aan de orde komen:

 • Wat is Governance en Good Governance?
 • Welke ontwikkelingen zien we op dit gebied?
 • Wat zijn de wezenlijke verschillen tussen besturen en toezicht houden?
 • Hoe zit het met de verantwoordelijkheden en de verantwoording van de RvC/RvT?
 • En hoe geef je daaraan vorm en inhoud?
 • Functies, taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden: wat houden die precies in?
 • Wat betekent Governance voor de aansprakelijkheid?
 • Transparantie en verantwoording, kwaliteit van toezicht, inspraak en evaluatie; wat betekent dat voor je functioneren als intern toezichthouder?

Module 2 - Een jaar uit het leven van een commissaris
Interactieve invulling vanuit de praktijk van een toezichthouder, met onder meer:

 • Hoe ziet een vergaderdag eruit? En wat gaat eraan vooraf als toezichthouder?
 • Hoe is het groepsdynamisch proces van een team tijdens een crisissituatie?
 • En hoe ziet toezicht houden in de rol als voorzitter eruit?
 • Jaarlijkse Planning & Control Cyclus, waarin je wordt meegenomen in de diverse thema’s die gedurende het jaar op de agenda van de RvC/RvT staan.
 • Raden van commissarissen en toezicht worden ingericht aan de hand van specifieke profielen; ook komen de verschillende deelcommissies en de wijze van onderlinge samenwerking aan bod.

Aan de hand van concrete, ‘real life’ voorbeelden wordt besproken hoe de commissaris goed geïnformeerd wordt en blijft en welke tijdsbesteding van een commissariaat wordt gevraagd. Ook de benodigde soft skills komen aan de orde die nodig zijn om als raad compleet en complementair te zijn en van toegevoegde waarde te zijn voor de raad van bestuur c.q. directie van een organisatie. Tevens wordt besproken voor welke strategische keuzes je als commissaris komt je te staan.

Module 3 - Toezichthouden; iets voor mij? Hoe word ik commissaris?
Er is veel interesse in het toezichthouderschap. Dat blijkt wel uit de doorgaans hoge respons die bureaus voor non executive search krijgen op vacatures. Maar niet iedereen is (al) geschikt om toezichthouder of commissaris te worden. En wil je het zelf ook echt en waarom dan? Weet je waar jouw kennis, ervaring en competenties van toegevoegde waarde zouden kunnen zijn? En hoe pak je het aan om uiteindelijk commissaris te worden? In deze module staat personal branding centraal en worden op een interactieve wijze vragen beantwoord als:

 • Bestaat het old boys en old girls network nog?
 • Wat is de rol van bureaus voor non executive search?
 • Hoe komen vacatures tot stand, wat willen opdrachtgevers?
 • Hoe zit het proces van werving in elkaar? Wie speelt welke rol?
 • Wat is de invloed van externe toezichthouders op profielen en selectie?
 • Wat zijn gangbare en nieuwe profielen?
 • Hoe maak je een pakkend aanbod?
 • Hoe kijken searchers naar je sollicitatie?
 • Hoe maak je (meer) kans om er tussen te komen?

Coproductie
Deze masterclass wordt gezamenlijk aangeboden door Nationaal Register en Van Ede & Partners. Deze masterclass vindt plaats bij Van Ede & Partners, afwisselend op de locaties in Den Haag en Arnhem.

Planning 2020

14 januari in Den Haag 
24 maart in Den Haag
19 juni in Den Haag
24 juni in Arnhem
16 september in Den Haag
29 september in Den Haag
5 november in Arnhem
16 december in Den Haag

Docenten

Trudy Blokdijk

Mr. Trudy Blokdijk adviseert en evalueert Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht, en is daarnaast als onderzoeker en docent Bestuur en Toezicht verbonden aan TiasNimbas Business School (Universiteit Tilburg). Ze studeerde Economie en Rechten in Amsterdam en Nijmegen, en specialiseerde zich naderhand op het gebied van Commissariaat en Toezicht. Eerder werkte ze in het bedrijfsleven, het onderwijs en de zorgsector, en was zij als Inspecteur Gehandicaptenzorg en loco Secretaris-Generaal OCW verbonden aan de Rijksoverheid.
 
Naast haar dagelijkse werkzaamheden is Trudy Blokdijk door de jaren heen actief geweest als lid van Raden van Toezicht/Commissarissen, Besturen en Adviescommissies. Momenteel is zij in deze zin betrokken bij een zevental organisaties, waaronder de Kiesraad.

Annelies de Groot Kooijman

Annelies de Groot Kooijman (1961) is consultant van Nationaal Register op het gebied van Search & Selectie, Boardroomadvies, de NR Academy en het Kenniscentrum. Zij is Managing Partner van Laergo B.V. en werkt als strategisch gesprekspartner voor directieleden, commissarissen en toezichthouders.

Daarnaast is Annelies de Groot Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Danone Baby and Medical Nutrition Nederland, Voorzitter van de Raad van Toezicht van Bevolkingsonderzoek Zuid-West, Lid van de Raad van Commissarissen van Vestia en Lid van de Raad van Toezicht van Middin. Ook vervult zij een aantal onbezoldigde bestuurs- en commissiefuncties.
Zij werkte achtereenvolgens bij FrieslandCampina, Nutricia/Danone, Corinthe, T-Mobile/Deutsche Telekom en Synthon; internationale, dynamische en ambitieuze ondernemingen die haar letterlijk over de hele wereld hebben gebracht.
Annelies is afgestudeerd aan de Universiteit Leiden in het Nederlands Recht, met als specialisatie Arbeidsrecht.

Huib Bartels

Mr. Huib Bartels is adviseur van Nationaal Register en leergangcoördinator van de Leergang Board Potentials. Daarnaast is hij directeur bij Van Ede & Partners in Den Haag (outplacement en loopbaanbegeleiding/coaching). Huib heeft een achtergrond binnen de Nederlandse Spoorwegen (laatste functie Directeur Productie NS Reizigers Randstad Noord en Zuid), Zilveren Kruis verzekeringen en als advocaat. Naast zijn rol bij Nationaal Register en Van Ede & Partners is hij bestuurslid van Stichting Miniatuurstad Madurodam en voorzitter van het Madurodam Kinderfonds. 

Praktische informatie

dinsdag 29 september 2020 - 10:00 uur tot 16:00 uur
Kosten voor deelname: 
€ 995,00
Aanmelden

Deze masterclass op een ander moment volgen?

woensdag 16 september 2020

donderdag 05 november 2020

woensdag 16 december 2020

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief