Introductie Commissariaat en Toezicht (Den Dolder)

 • Home
 • Introductie Commissariaat en Toezicht (Den Dolder)

Introductie Commissariaat en Toezicht (Den Dolder)

Voor wie?
- voor iedereen die een commissariaat of toezichthoudende functie overweegt;
- voor een bestuurder die te maken heeft met een raad van toezicht;
- voor een bestuurssecretaris, die vanuit zijn/haar rol te maken heeft met commissarissen;
- voor een directeur of aandeelhouder die vanwege groei van het bedrijf voor het eerst met commissarissen te maken gaat krijgen.

Programma
Deze masterclass bestaat uit drie compacte modules en laat u in een notendop kennis maken met governance, de functie en verantwoordelijkheden van een commissaris en geeft tevens informatie over personal branding en hoe een selectieprocedure werkt. Uiteraard is er ook ruimte voor uw eigen vragen.

Module 1 - Introductie op Governance (afgewisseld door Trudy Blokdijk en Ronald te Loo)
Aan de kwaliteit van intern toezicht worden steeds hogere eisen gesteld. Professionalisering lijkt het toverwoord, maar wat houdt dat in? Na een periode van aandacht voor regels en compliance, ligt de nadruk tegenwoordig meer op een professionele opstelling, - visie en -gedrag.
Onderwerpen die aan de orde komen:

 • Wat is Governance en Good Governance?
 • Welke ontwikkelingen zien we op dit gebied?
 • Wat zijn de wezenlijke verschillen tussen besturen en toezicht houden?
 • Hoe zit het met de verantwoordelijkheden en de verantwoording van de RvC/RvT?
 • En hoe geef je daaraan vorm en inhoud?
 • Functies, taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden: wat houden die precies in?
 • Wat betekent Governance voor de aansprakelijkheid?
 • Transparantie en verantwoording, kwaliteit van toezicht, inspraak en evaluatie; wat betekent dat voor je functioneren als intern toezichthouder?

Module 2 - Een jaar uit het leven van een commissaris (afgewisseld door Lizzy Doorewaard en Annelies de Groot)
Interactieve invulling vanuit de praktijk van een toezichthouder, met onder meer:

 • Hoe ziet een vergaderdag eruit? En wat gaat eraan vooraf als toezichthouder?
 • Hoe is het groepsdynamisch proces van een team tijdens een crisissituatie?
 • En hoe ziet toezicht houden in de rol als voorzitter eruit?
 • Jaarlijkse Planning & Control Cyclus, waarin je wordt meegenomen in de diverse thema’s die gedurende het jaar op de agenda van de RvC/RvT staan.
 • Raden van commissarissen en toezicht worden ingericht aan de hand van specifieke profielen; ook komen de verschillende deelcommissies en de wijze van onderlinge samenwerking aan bod.

Aan de hand van concrete, ‘real life’ voorbeelden wordt besproken hoe de commissaris goed geïnformeerd wordt en blijft en welke tijdsbesteding van een commissariaat wordt gevraagd. Ook de benodigde soft skills komen aan de orde die nodig zijn om als raad compleet en complementair te zijn en van toegevoegde waarde te zijn voor de raad van bestuur c.q. directie van een organisatie. Tevens wordt besproken voor welke strategische keuzes je als commissaris komt je te staan.

Module 3 - Toezichthouden; iets voor mij? Hoe word ik commissaris? (afgewisseld door Connie Tanis en Huib Bartels)
Er is veel interesse in het toezichthouderschap. Dat blijkt wel uit de doorgaans hoge respons die bureaus voor non executive search krijgen op vacatures. Maar niet iedereen is (al) geschikt om toezichthouder of commissaris te worden. En wil je het zelf ook echt en waarom dan? Weet je waar jouw kennis, ervaring en competenties van toegevoegde waarde zouden kunnen zijn? En hoe pak je het aan om uiteindelijk commissaris te worden? In deze module staat personal branding centraal en worden op een interactieve wijze vragen beantwoord als:

 • Bestaat het old boys en old girls network nog?
 • Wat is de rol van bureaus voor non executive search?
 • Hoe komen vacatures tot stand, wat willen opdrachtgevers?
 • Hoe zit het proces van werving in elkaar? Wie speelt welke rol?
 • Wat is de invloed van externe toezichthouders op profielen en selectie?
 • Wat zijn gangbare en nieuwe profielen?
 • Hoe maak je een pakkend aanbod?
 • Hoe kijken searchers naar je sollicitatie?
 • Hoe maak je (meer) kans om er tussen te komen?

Coproductie
Deze masterclass wordt gezamenlijk aangeboden door Nationaal Register en Van Ede & Partners. Deze masterclasses vinden momenteel afwisselend plaats bij Madurodam in Den Haag en Ernst Sillem Hoeve in Den Dolder. Als de maatregelen rondom Covid-19 het weer toelaten, zal de masterclass wederom plaatsvinden bij Van Ede & Partners, afwisselend op de locaties in Den Haag en Arnhem.

Planning 2021

11 februari online
18 maart online
21 april in Den Haag
24 juni in Den Dolder
7 september in Den Haag
14 oktober in Den Dolder
1 december in Den Haag

Docenten

Trudy Blokdijk

Mr. Trudy Blokdijk adviseert en coacht individuele toezichthouders en bestuurders en begeleidt zelfevaluaties van raden van commissarissen en raden van toezicht. Ze geeft daarnaast colleges en masterclasses governance en toezicht en bekleedt toezicht- en maatschappelijke functies. Ze studeerde Economie en Rechten in Amsterdam resp. Nijmegen, werkte in het bedrijfsleven, het onderwijs en de zorgsector, was als Inspecteur Gehandicaptenzorg en loco Secretaris-Generaal OCW verbonden aan de Rijksoverheid en docent/onderzoeker en academic director bij TIAS. Naast haar dagelijkse werkzaamheden is Trudy Blokdijk door de jaren heen actief geweest als toezichthouder, als lid van besturen en adviescommissies zoals de Kiesraad, en als eerste voorzitter Nationaal Register.

Ronald te Loo

Drs. Ronald te Loo studeerde Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en begon als bestuurder in de jaren negentig, bij organisaties met een maatschappelijk belang in Rotterdam, zoals Doe Wat voor je Stad (een initiatief van het Rotterdams Dagblad om bedrijven te betrekken bij maatschappelijke organisaties door projecten uit te voeren) en Stichting Maaswerk (administratiekantoor voor de welzijnssector in Rotterdam). Daarna vervulde hij een aantal bestuurs- en toezichtfuncties bij organisaties op het gebied van jeugd, waaronder de Frentrop Stichting (ambulante hulp en residentiële behandeling), OCK het Spalier (Jeugd- en Pleegzorg in Noord-Holland) en Stichting Linc (Jongerenwerk in Capelle aan den IJssel). Zijn interesse in het snijvlak tussen de private en de publieke wereld heeft geleid tot commissariaten en toezichtfuncties bij Dyade (administratiekantoor voor het onderwijs) en Beurs Rotterdam NV (eigendom en beheer van Beurs World Trade Center in Rotterdam). Zijn ervaring als ondernemer zet hij in als toezichthouder van startups, zoals CitySafari BV (verrassende bezoeken aan de stad) en Can IT BV (Opnemen en streamen van colleges en lessen). Ronald is non-executive voorzitter van de Board van Maximum, een communicatiebureau dat marktleider is op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie.

Annelies de Groot Kooijman

Mr. Annelies de Groot Kooijman is consultant van Nationaal Register op het gebied van Search & Selectie, Boardroomadvies, de NR Academy en het Kenniscentrum. Zij is Managing Partner van Laergo B.V. en werkt als strategisch gesprekspartner voor directieleden, commissarissen en toezichthouders.

Daarnaast is Annelies de Groot Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Danone Baby and Medical Nutrition Nederland, Voorzitter van de Raad van Toezicht van Bevolkingsonderzoek Zuid-West, Vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen van Astellas Pharma Europe B.V., Lid van de Raad van Commissarissen van Vestia en Lid van de Raad van Toezicht van Middin. Ook vervult zij een aantal onbezoldigde bestuurs- en commissiefuncties.
Zij werkte achtereenvolgens bij FrieslandCampina, Nutricia/Danone, Corinthe, T-Mobile/Deutsche Telekom en Synthon; internationale, dynamische en ambitieuze ondernemingen die haar letterlijk over de hele wereld hebben gebracht.
Annelies is afgestudeerd aan de Universiteit Leiden in het Nederlands Recht, met als specialisatie Arbeidsrecht.

Lizzy Doorewaard

Dr. Lizzy Doorewaard is een ervaren bestuurder en professioneel toezichthouder bij profit en non-profit organisaties, waaronder Staatsbosbeheer (voorzitter financiële commissie RvT), de NPO (voorzitter RvT a.i.), Grant Thornton accountants en adviseurs en MVO Nederland. Zij studeerde politicologie en promoveerde op de economische faculteit van de Vrije Universiteit op de relatie tussen bedrijfsleven en overheid rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Zij was partner bij Twynstra Gudde organisatieadviseurs en algemeen directeur van SBI, een trainingsorganisatie gespecialiseerd in medezeggenschap en leiderschap met eigen trainingslocaties. Nu is Lizzy naast haar verschillende commissariaten betrokken bij verschillende trainingen voor toezichthouders en bij de accreditatie voor bestuurders (voor NVZD) en commissarissen.

Connie Tanis

Connie Tanis is werkzaam als organisatieadviseur en boardroomcoach. Zij is een van de adviseurs van Nationaal Register en in die functie belast met search en de evaluatie van raden van commissarissen en toezichthouders. 

Huib Bartels

Mr. Huib Bartels is adviseur van Nationaal Register en leergangcoördinator van de Leergang Board Potentials. Daarnaast is hij directeur bij Van Ede & Partners in Den Haag (outplacement en loopbaanbegeleiding/coaching). Huib heeft een achtergrond binnen de Nederlandse Spoorwegen (laatste functie Directeur Productie NS Reizigers Randstad Noord en Zuid), Zilveren Kruis verzekeringen en als advocaat. Naast zijn rol bij Nationaal Register en Van Ede & Partners is hij bestuurslid van Stichting Miniatuurstad Madurodam en voorzitter van het Madurodam Kinderfonds. 

Praktische informatie

donderdag 24 juni 2021 - 10:00 uur tot 16:00 uur
Kosten voor deelname: 
€ 995,00
Inschrijving gesloten

Deze masterclass op een ander moment volgen?

dinsdag 07 september 2021

donderdag 14 oktober 2021

woensdag 01 december 2021

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Volg ons op social media

Governance Update nieuwsbrief